Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – хто зі студентів може виїхати за кордон

В країні вже понад рік триває воєнний стан, а тому виїхати за її межі можуть не всі чоловіки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Війну

Студенти теж можуть отримати повістку

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Війну

Студенти входять в перелік категорій, які мають відстрочку, а також можуть виїхати за кордон. Однак тут теж є виключення, про які не варто забувати.

Про це йдеться в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", яке регулює це питання.

Студентів, які вчаться на денній формі, наразі мобілізувати до лав ЗСУ не можуть, адже ті мають відстрочку. Те саме стосується асистентів-стажистів, аспірантів й докторантів. Однак деякі з них навіть можуть покинути межі України.

Це стосується саме тих студентів, які навчаються в іноземному виші. Та для цього вам необхідно мати чимало документів, аби підтвердити свій статус. Вам підійде:

  • студентський квиток;

  • довідка;

  • запрошення на навчання;

  • посвідку на тимчасове проживання, пов'язану з навчанням.

Зверніть увагу, що підтверджувальні документи повинні бути перекладені українською мовою, мати підпис перекладача та засвідчені нотаріально.

Кого можуть забрати на службу вже цієї осені

Як раніше вже розповідав сайт Pro Гроші, мобілізації в Україні протягом осені підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Також протягом цього періоду призвати можуть військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу та обмежено придатних під час воєнного стану.

Якщо вас зацікавила ця тема, більше інформації ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Які існують хвилі мобілізації

Раніше ми вже писали, що загалом існує чотири хвилі мобілізації. Серед них:

  • перша – це оперативний резерв, до якого входять військові, які вже мають за плечима бойовий досвід. Чоловіки переважно до 40 років, які служили в АТО або ООС;

  • друга хвиля — колишні строковики та контрактники, які мали військовий досвід до 2014 року;

  • третя — це вже мобілізаційний резерв, серед яких офіцери запасу, які не увійшли до попередніх хвиль мобілізації. Також ідеться про тих чоловіків, які в університетах закінчили військову кафедру;

  • четверта хвиля містить громадський резерв, коли призвати можуть усіх чоловіків України, які можуть воювати й не мають протипоказань за віком чи станом здоров'я.

Однак наразі в Україні не діє жодна з них. Процес мобілізації відбувається згідно з планами, які були затверджені ще в лютому 2022 року.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

Нагадаємо, що ще ми писали про те, хто з українців може законно покинути службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.