Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Із України щодня їдуть тисячі чоловіків призивного віку – які найбільш "болючі" категорії

Прикордонники кажуть, що щодня через західний кордон нашої країни виїзджає до 6 тисяч чоловіків призивного віку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

За добу за кордон їде до 200 людей призовного віку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

По ділянці західного кордону за добу з України виїзджає до 6 тисяч чоловіків призивного віку. За системою "Шлях" – приблизно 150-200 людей.

Про це повідомив керівник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Державної прикордонної служби Ігор Матвійчук під час пресконференції у Львові у середу, 20 грудня.

Що їде з України

Прикордонники кажуть, що найчастіше виїзджають з України такі категорії військовозобов'язаних:

  • 45% – це водії вантажних перевезень;
  • чоловіки, які уклали шлюби із багатодітними матерями;
  • 15% – супровідні людей з інвалідністю.

Матвійчук зазначив, що категорія супрвоводжуючих осіб із інвалідністю найбільш "болюча" для прикордонників. Причина цього полягає у тому, що в українському законодавстві немає деталізації – наступного разу за кордон може виїхати вже інший супровідник, а перевірити, чи повернулась назад людина, яка їхала вперше, прикордонники не можуть.

Полковник зазначив, що одна людина з інвалідністю може кілька разів перетинати кордон з різними доглядальниками призовного віку.

"Ця система зараз вдосконалюється, щоб за однією особою з інвалідністю була закріплена лише одна особа для супроводу туди й назад", – пояснив Матвійчук.

Натомість, як розповів полковник, зростає популярність фіктивних шлюбів, коли чоловіки одружуються з жінками з інвалідністю чи багатодітними мамами. Також був випадок, коли чоловік призовного віку змінив стать.

"Чоловік стверджував і потім офіційно отримав в органах РАЦС документ, що він змінив стать на жіночу. Був Антон – став Тоня. Біологічну стать він не змінював, тільки документи", – розповів прикордонник.

Як хочуть карати ухилянтів, які втекли за кордон

Як ми писали раніше, від самого початку повномасштабного вторгнення Росії, територію нашої держави залишило багато чоловіків призовного віку. Значна частина із них перетнули межі нелегально, однак, невдовзі для них можуть вигадати покарання, каже народна депутатка України Мар'яна Безугла.

Голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла вважає, що військовозобов'язані чоловіки, які вже після початку повномасштабної війни з ворогом покинули територію України повинні повернутися. У випадку відмови, їх можуть позбавити найважливішого.

"Як ви ставитеся до того, щоб громадянам, які підлягають призову, але виїхали за кордон, дати термін на повернення, а у разі неповернення, позбавити громадянства/арештувати активи/інші обмеження? Цікава думка", – поцікавилася Безугла.

Безугла раніше вже неодноразово робила заяви, які стосуються мобілізаційних процесів в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, кого призвуть в наступному році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка та які особи можуть її отримати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.