Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: яку категорію студентів можуть відправити на фронт

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак деякі категорії громадян мають відстрочку від служби

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Кого зі студентів можуть відправити у військо

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чоловіки призовного віку, які здобувають вищу освіту, не підлягають мобілізації. Однак іноді військовозобов’язані подають документи до ЗВО, аби отримати відстрочку від призову.

Про це повідомив заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький в ефірі "Українського радіо".

З його слів, 65% студентів магістрати складають чоловіки-контрактники. Часто другий рівень вищої освіти здобувають чоловіки призовного чи мобілізаційного віку.

З цього в уряді дійшли висновку, що чоловіки використовують вищі навчальні заклади задля ухилення від військової служби.

"На сьогодні пропозиції, які стоять перед Верховною Радою, фактично зводяться до того, що якщо особа здобуває такий рівень освіти вперше, то їй може бути надана відстрочка. Якщо ж ти вже маєш, наприклад, магістерський рівень, то подвоєння того самого рівня не дає відстрочки", – зауважив високопосадовець.

Що робити студенту, якщо прийшла повістка

Раніше ми писали, що в Україні діє закон про загальну мобілізацію, який передбачає, що всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані до лав Збройних сил України. Однак є низка категорій військовозобов'язаних, які можуть отримати відстрочку від мобілізації.

Однією з таких категорій є студенти денної або дуальної форми навчання. У цьому випадку відстрочка надається на весь період навчання.

Однак іноді ТЦК та СП можуть помилково вручити повістку студенту, який має право на відстрочку. У такому випадку студент повинен повідомити центр комплектування про свою відстрочку, щоб не бути мобілізованим.

Здобувач вищої освіти має надати представникам військкомату такі документи:

  • копію паспорта;
  • заяву про відстрочку;
  • довідку про навчання.

Важливо зазначити, що відстрочка від мобілізації надається лише студентам, які навчаються за денною або дуальною формою навчання. Тобто, особи, які навчаються заочно, можуть бути мобілізовані.

Крім того, студенти можуть бути мобілізовані у період:

  • після закінчення коледжу та перед вступом до університету;
  • після закінчення бакалаврату та перед вступом на магістратуру;
  • після закінчення ЗВО перед вступом на аспірантуру і перед вступом на докторантуру.

У цих випадках студенти також мають право на відстрочку, але для цього вони повинні повідомити ТЦК та СП про своє бажання продовжити навчання.

Нагадаємо, кого зі студентів можуть призвати на військову службу у грудні. Також ми писали, хто зі студентів не підлягає мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.