Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Право на відстрочку: хто зі студентів не підлягає мобілізації в Україні

Далеко не всі військовозобов'язані чоловіки можуть бути призвані до війська, адже деякі з них мають право на відстрочку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Яких студентів не мобілізують

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває від самого початку повномасштабного вторгнення. Під час цього процесу до армії призивають чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак деякі з них можуть отримати право не служити в армії з певних причин. Сюди слід також віднести студентів, для яких у 2023-му році особливо нічого не змінилося.

Про це Фактам розповів юрист Ростислав Кравець.

Які студенти не можуть бути мобілізовані

Зі слів адвоката, цьогоріч ситуація із мобілізацією студентів фактично не змінилася, адже здобувачі освіти, згідно зі статтею 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", мають право на отримання відстрочки, що дозволяє не служити у війську.

Зокрема, це стосується студентів училищ, вишів та коледжів, які навчаються на денній формі навчання. Також сюди слід віднести студентів докторантури та аспірантури й аспірантів-стажистів, їх не призвуть до війська лише в тому випадку, якщо вони навчаються на денній формі. У випадку, якщо навчання тієї чи іншої особи відбувається на заочній формі, тоді вона може бути мобілізована.

Слід зазначити, що також під призов не підпадають студенти закордонних вишів, проте вони, як і всі інші здобувачі освіти, можуть піти служити до війська за власним бажанням.

Кого зі студентів можуть мобілізувати

Раніше ми писали про те, що попри відстрочку від призову для студентів, деякі з них все ж можуть бути мобілізовані до армії. В Міністерстві освіти та науки пояснили, що здобувачі освіти, які наразі знаходяться в академічній відпустці, можуть мобілізовані до лав Збройних сил України. Однак призвати їх можуть лише в тому випадку, якщо такі особи не мають інших підстав, які дозволяють їм не служити у війську, наприклад, непридатність за станом здоров'я.

Крім того, в МОН пояснили, що такі особи підпадають під мобілізацію через те, що під час академічної відпустки вони фактично не навчаються, саме тому можуть служити в армії. Також додамо, що у тому випадку, якщо студент, який знаходиться в академічній відпустці, буде призваний до війська, він має повне право на її продовження у зв'язку з мобілізацією.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть бути призвані до лав Збройних сил студенти, що навчаються в аспірантурі. Також ми повідомляли, чи можна піти в армію одразу після закінчення школи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.