Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: кому зі студентів можуть вручити повістку

Розповідаємо, які категорії студентів можуть бути призвані до війська в рамках загальної мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Деяких студентів можуть мобілізувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває від початку повномасштабного вторгнення Росії. Наразі відомо, що студенти, які навчаються на денній формі навчання в жодному разі не можуть бути призвані до війська. Однак, деякі категорії здобувачів освіти все ж потрапляють під призов.

Про це йдеться у роз'ясненні Міністерства освіти України.

Кого зі студентів можуть мобілізувати

В МОН пояснили, що студенти, які перебувають у академічній відпустці та вважаються цілком придатними до військової служби можуть бути мобілізовані до війська. Однак, слід зазначити, що їх призвати не можуть лише в тому випадку, якщо у них є інші підстави, що надають відстрочку від призову.

Крім того, в Міністерстві освіти зазначили, що студенти, які знаходяться в академічній відпустці можуть бути призвані через те, що наразі вони не навчаються. Також там додали, що у тому випадку, якщо така особа буде мобілізована, вона має повне право на продовження академічної відпустки. Це пов'язано саме з її призовом до війська.

Чи підлягають мобілізації аспіранти

Раніше ми писали про те, чи можуть бути призвані до лав Збройних сил України студенти, що навчаються на аспірантурі. Зі слів юриста Ростислава Кравця стає відомо, що наразі в чинному законодавстві не відбулося жодних змін, які свідчили б про те, що аспіранти підлягають мобілізації. Тому, вони досі мають право на отримання відстрочки від служби в українській армії.

Однак, Ростислав Кравець зазначає, що таким особам потрібно бути пильними, адже досить часто в Україні трапляються випадки, коли працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки намагаються ошукати таких осіб. Зокрема, іноді вони пропонують підписати документи, через що ви можете залишитися без права на відстрочку.

Отже, юрист констатує, що у випадку, якщо ви зіткнулися з незаконними діями працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, необхідно одразу ж звернутися до правоохоронних органів. Ростислав Кравець відзначає, що далеко не завжди працівники поліції діють так, як потрібно, однак, ваше звернення допоможе хоча б зафіксувати випадок зловживання повноваженнями працівниками ТЦК та СП

Також він радить не відмовлятись від повістки, якщо вам її дають. Замість цього, студент аспірантури повинен у письмовій формі повідомити ТЦК та СП про своє право на відстрочку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можна піти в армію одразу після закінчення школи. Крім того, ми розповідали про чотири хвилі мобілізації, які існують в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.