Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація по-новому: які зміни чекають на чоловіків з інвалідністю

У Верховній Раді планують внести зміни до скандального законопроєкту щодо реформ у процесі мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Останні нововведення законопроєкту про мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні скоро зміняться механізми отримання відстрочки від мобілізації. Про це йдеться в останній редактурі проєкту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби № 10378.

Про це розповіла народна депутатка від фракції "Слуга народу" Олена Мошенець в етері телемарафону "Єдині новини".

З її слів, в документі зазначено, що чоловіки призового віку зможуть отримати відстрочку від мобілізації не через групу інвалідності, а через наявність певного захворювання.

Крім цього, при затвердженні нововведення, ця норма стосуватиметься також членів родин хворого. Однак, надання відстрочки від мобілізації через наявність певного захворювання може спровокувати корупційні ризики.

Від стану здоров'я людини залежить, чи зможе вона виконувати певні обов'язки. Наприклад, туберкульоз є серйозним захворюванням, яке може передаватися іншим людям. Тому люди з туберкульозом не можуть бути задіяні в завданнях, де вони перебуватимуть у тісному контакті з іншими.

Однак, навіть якщо людина має захворювання, яке потребує постійного лікування, це не означає, що вона не може захищати Україну. Для таких людей будуть знайдені відповідні завдання, де вони зможуть бути корисними.

Наразі профільне міністерство працює над тим, щоб врахувати стан здоров'я людей, які хочуть захищати Україну

Притула розповів, що його лякає в законопроєкті про мобілізацію

Раніше ми писали, що волонтер та шоумен Сергій Притула заявив, що через законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби № 10378 можуть виникнути скандали серед представників влади. Він вважає, що законопроєкт потрібно якнайшвидше вдосконалювати.

Притула розповів, що нещодавно проходив військо-лікарняну комісію в центрі територіального комплектування та соціальної підтримки. Він зазначив, що не відчув поганого ставлення до себе, хоча це могло бути пов'язано з його популярністю.

Водночас Притула побоюється того, що нововведення до процесу мобілізації можуть викликати обурення в суспільстві. Він вважає, що влада планує мобілізувати до 500 тисяч осіб, що є надто великою цифрою. Волонтер також вважає, що влада перекидатиме відповідальність за непопулярні рішення на армію.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право на отримання відстрочки у 2024 році. Також ми повідомляли, які покарання для ухилянтів можуть запровадити у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.