Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: як довести непридатність до служби в ЗСУ

В Україні доволі багато чоловіків які через проблеми зі здоров'ям вважаються непридатними до військової служби

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Як довести непридатність

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Визначити, чи особа є придатною до проходження військової служби можна виключно за рішенням військово-лікарської комісії. Її проходять всі військовозобов'язані після мобілізації.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів адвокат Антон Маринич.

ВЛК в Україні

Для того, щоб визначити, чи є особа придатною до проходження військової служби в Україні вона повинна пройти військово-лікарську експертизу, адже таким чином можна буде дізнатися більш детально про її стан здоров'я.

"По суті це медичний огляд осіб, яких оглядають профільні лікарі у складі комісії (військово-лікарської комісії), яка і визначає придатність за станом здоров'я до військової служби, а для військовослужбовців установлює причинний зв'язок захворювань, поранень або травм", – заявив юрист.

У випадку, якщо у військовозобов'язаного наявні хвороби або ж будь-які інші вади, що не дозволяють проходити службу в лавах Збройних сил України або ж інших військових формувань, то про це варто повідомити ВЛК. Крім того, слід надати медичні документи, це можуть бути:

  • виписки;
  • довідки;
  • результати досліджень тощо.

Крім того, в Україні ступінь придатності також може бути визначений як: "непридатний до військової служби у мирний час" (тобто, у воєнний час така особа може бути мобілізована).

Як пройти ВЛК

Раніше адвокат Роман Сімутін розповів, що під час проходження військово-лікарської комісії військовозобов'язаним українцям варто дотримуватися певних правил. Зокрема, насамперед у призовника повинні взяти повноцінний аналіз крові. Таким чином особу перевіряють на:

  • цукор;
  • гепатити:
  • ВІЛ;
  • визначають резус;
  • визначають групу.

Також, чоловікам, яким виповнилося 40 років обов'язково міряють тиск.

Крім того, військовозобов'язаним чоловікам обов'язково потрібно говорити про свої проблеми зі здоров'ям під час проходження обстеження. За наявності, такі особи можуть надати документи, що свідчать про стан здоров'я.

Якщо особа має проблеми, з якими її не можуть призвати, однак, за рішенням військово-лікарської комісії її було визнано придатною до військової служби, тоді варто написати скаргу.

Крім того, після обстеження варто вимагати висновок ВЛК у вигляді довідки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право видавати повістки під час воєнного стану. Також ми повідомляли про суперечки довкола нового законопроєкту щодо мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.