Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в процесі мобілізації: чи блокуватимуть ухилянтам банківські картки

За словами народного депутата Романа Грищука, до нового проєкту закону про мобілізацію подано 4 тисячі правок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У Раді запевнили, що блокувати картки ухилянтам не будуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Верховна Рада вже схвалила у першому читанні законопроєкт про мобілізацію. До документа вже подано понад 4 тисячі правок.

Про це розповів народний депутат Роман Грищук.

За його словами, нині багато що у питанні мобілізації залежить від спроможності Комітету Ради знайти "принципове" рішення щодо балансування ключових положень.

"Ми розуміємо, що банківські картки ухилянтам блокувати не будуть. Ті, хто доглядає за людьми з інвалідністю, матимуть відстрочку від мобілізації. Щодо аспірантів рішення на 90% ухвалено. Але загалом ще величезна купа питань залишається, і їх треба вирішити", – пояснив він.

Чиновник також прокоментував, чи розглядається питання "продажу" броні від мобілізації за гроші.

"Не думаю, що це буде стосуватись цього закону. Можливо, якесь окреме рішення, але навряд це буде висвітлено в законопроєкті, про який ми говоримо", – сказав нардеп.

Обмеження щодо керування авто

Як ми писали вже раніше, правник Роман Сімутін зазначав, що Верховна Рада хоче заборонити чоловікам, які ухиляються від мобілізації, керувати транспортними засобами.

Зі слів юриста, ця процедура відбувається так:

  1. представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки звертаються до суду з проханням позбавити можливості керування транспортними засобами особу, що уникає призову на військову службу;
  2. після цього суд повинен розглянути це прохання (протягом 30 днів після звернення ТЦК та СП;
  3. суд приймає остаточне рішення щодо особи, зокрема, тимчасові обмеження встановлюються на строк до виконання вимог або ж відкликання територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

За яких умов, за словами адвоката, суд може відхилити це прохання:

  • особа використовує транспортні засоби в зв'язку з інвалідністю або ж в зв'язку з перебуванням на утриманні особи з інвалідністю;
  • якщо обмеження позбавляє військовозобов'язаного основного законного джерела засобів для існування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які покарання готують в Україні до, чоловіків, що ухиляються від мобілізації. Також ми повідомляли, де працівники військкоматів можуть вручати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.