Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Посилена мобілізація: які покарання готують для ухилянтів

Військовозобовʼязаних, які уникають призову до війська, планують карати більш жорстко

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні планують запровадити нові покарання для ухилянтів від мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Верховна Рада України проголосувала у першому читанні за затвердження законопроєкту про мобілізацію. Зміни стосуватимуться й ухилянтів від призову.

Про це зазначено в тексті проєкту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку №10449.

Згідно з документом, парламент планує запровадити такі покарання для ухилянтів:

  • заборону на виїзд за кордон;
  • обмеження права керувати транспортом;
  • можливість затримання на три доби;
  • запровадження штрафу у розмірі 51 тис. грн для тих, хто не оновить свої дані в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, протягом 60 діб з набуття чинності нововведень.

Водночас народні обранці дискутують про те, щоб прибрати норму щодо арешту рахунків ухилянтів від мобілізації.

Зазначається, що після зазначеного терміну в 60 діб очільник військкомату матиме право не доводити факт отримання військовозобовʼязаним повістки та не складати протокол, який станом на зараз є обовʼязковим. Тобто працівник ТЦК та СП зможе відразу виписати постанову зі штрафом.

Крім того, влада планує внести зміни до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, відповідно до яких, співробітник територіального центру комплектування та соціальної підтримки, матиме право винести штраф навіть після декількох років. Тобто термін притягнення до адмінвідповідальності збільшать від трьох місяців до тьох років.

Чи можуть призвати засудженого ухилянтів

Раніше ми зазначали що військовозобов'язаний, який отримав умовний термін позбавлення волі за ухилення від мобілізації, все одно залишається військовозобовʼязаним. Такого чоловіка можуть призвати на службу до лав Збройних сил або інших формувань.

Варто зауважити, що після повторно ухилення на правопорушника чекає вже реальний термін за ґратами.

Однак, при формуванні остаточного рішення, суд враховує те, що правопорушник є потенційним бійцем ЗСУ.

"У нас є випадок, коли ми встановили за запитом наших міжнародних колег осіб, відносно яких ведуться слідчі дії в одній з країн Балтії. Декілька років тому там було здійснено викрадення людини з вбивством. Фігуранти справи — наші громадяни. Так от один з них, як встановлено, знаходиться на передовій", – заявили у Нацполіції.

Станом на зараз підозрюваний продовжує воювати на одному з найскладніших напрямків на передовій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де працівники ТЦК та СП можуть вручати повістки військовозобов'язаним українцям. Також ми повідомляли, хто, згідно з новим законопроєктом матиме право на відстрочку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.