Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Покарання для ухилянтів: які обмеження введуть в Україні

Народні депутати України вже тривалий час розглядають можливість прийняття нового законопроєкту щодо мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Покарання для ухилянтів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В проєкті закону про зміни в мобілізації містяться пункти щодо ухилянтів. Зокрема, там обговорювалось можливе блокування банківських рахунків таким особам, однак, нардепи від цього відмовились.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів Федір Веніславський.

Покарання для ухилянтів

Федір Веніславський заявив, що наразі в Україні розглядається близько 4 тисячі правок щодо цього законопроєкту.

При цьому, питання щодо блокування коштів на рахунках, а також грошових активів було відхилено в оборонному комітеті Верховної Ради.

Натомість, деякі нардепи підтримують можливість обмеження щодо керування транспортними засобами чоловікам, які ухиляються від мобілізаційних процесів.

"Але це вже питання до правоохоронного комітету, як він буде розглядати посилення санкцій у Кодексі про адміністративні правопорушення в плані відповідальності за невиконання свого обов'язку щодо мобілізації і мобілізаційної підготовки. І це вже буде в комплексі, вже після того, коли ми вийдемо на фінальний варіант цього законопроекту", – сказав член комітету.

Наразі нардепи продовжують розгляд проєкту закону №10449.

Обмеження щодо керування авто

Раніше адвокат Роман Сімутін розповів про те, що народні депутати України мають наміри ввести заборону на керування транспортними засобами для чоловіків, які ухиляються від мобілізації.

Зокрема, зі слів юриста, ця процедура відбувається так:

  1. представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки звертаються до суду з проханням позбавити можливості керування транспортними засобами особу, що уникає призову на військову службу;
  2. після цього суд повинен розглянути це прохання (протягом 30 днів після звернення ТЦК та СП;
  3. суд приймає остаточне рішення щодо особи, зокрема, тимчасові обмеження встановлюються на строк до виконання вимог або ж відкликання територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Крім того, існує дві умови, через які суд може відхилити це прохання:

  • особа використовує транспортні засоби в зв'язку з інвалідністю або ж в зв'язку з перебуванням на утриманні особи з інвалідністю;
  • якщо обмеження позбавляє військовозобов'язаного основного законного джерела засобів для існування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які покарання готують в Україні до, чоловіків, що ухиляються від мобілізації. Також ми повідомляли, де працівники військкоматів можуть вручати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.