Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Посилення мобілізації: ухилянтів позбавлять права водити авто

Ухилянтів від мобілізації можуть позбавити права керування транспортними засобами через суд

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Ухилянтам заборонять керувати автівками

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Депутати пропонують обмежувати у правах тих, хто ухиляється від мобілізації. Зокрема, йдеться про позбавлення права керування транспортними засобами.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін на своїй сторінці у соціальній мережі.

З його слів обмеження працюватимуть так:

  • ТЦК та СП може звернутися до суду з позовом про тимчасове обмеження права виїзду за межі України та права керування ТЗ;
  • суд має розглянути позов протягом 30 днів;
  • тимчасові обмеження встановлюються на строк до виконання або відкликання вимоги ТЦК.

Водночас суд може відмовити у задоволенні позову, за умови:

  • встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;
  • якщо особа використовує ТЗ у зв’язку з інвалідністю або перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю або дитини з інвалідністю.

Обмеження встановлюються на термін до виконання або відкликання вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Важливо зауважити, що ця пропозиція ще не набула чинності на державному рівні. Остаточне рішення про те, чи буде вона прийнята, залежатиме від результатів голосування у Верховній Раді.

Які покарання готують для ухилянтів

Раніше ми писали, що Верховна Рада України у першому читанні проголосувала за законопроєкт, який посилить відповідальність за ухиляння від мобілізації.

Зміни стосуватимуться:

  • заборони на виїзд за кордон для ухилянтів;
  • обмеження права керувати транспортними засобами;
  • можливості затримання на три доби;
  • штрафу у розмірі 51 тис. грн для тих, хто не оновить свої дані в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) протягом 60 діб з набуття чинності нововведень.

Очільник військкомату матиме право не доводити факт отримання військовозобов'язаним повістки та не складати протокол. Працівник ТЦК та СП зможе відразу виписати постанову зі штрафом.

Також планується внести зміни до статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення та надати співробітнику ТЦК та СП право виносити штраф навіть після декількох років. Тобто збільшити термін притягнення до адміністративної відповідальності з трьох місяців до трьох років.

Крім цього, у Раді обговорюють питання про вилучення норми щодо арешту рахунків ухилянтів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де працівники ТЦК та СП можуть вручати повістки військовозобов'язаним українцям. Також ми повідомляли, хто, згідно з новим законопроєктом матиме право на відстрочку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.