Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи будуть призивати засуджених

Немає жодних перешкод для мобілізації людей, які відбувають покарання, а також тих, хто наразі перебуває у СІЗО

Фото: Генштаб ЗСУ

У батальйоні "Свобода" прокоментували мобілізацію засуджених

Фото: Генштаб ЗСУ

Проблему дефіциту військових на фронті можна усунути шляхом призову засуджених. Такий сценарій планують впровадити й в Україні.

Про це розповів колишній народний депутат, а нині член батальйону "Свобода" 4-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії ("Рубіж") Андрій Іллєнко в інтерв’ю Українській правді.

На його думку, людей, які перебувають у виправних закладах, потрібно призивати до служби, але для цього потрібні юридичні підстави.

"Є ситуації зовсім дикі, де це не повинно працювати. Але я вважаю, що зараз треба створити відповідну правову базу для того, щоб ті люди, які перебувають у виправних закладах, особливо, в слідчих ізоляторах, а ми знаємо, що багато людей сидять там роками, якщо вони реально хочуть воювати, вони повинні мати таку можливість", – наголосив військовий.

Він додав, що мобілізація засуджених повинна мати чіткий правовий каркас.

Кого призивають в жовтні насамперед

Раніше ми писали, що для успішного просування на фронті бракує таких категорій спеціалістів:

  • штурмовиків;
  • артилеристів;
  • парамедиків;
  • водіїв;
  • танкістів;
  • піхотинців;
  • операторів безпілотників.

Також армія потребує спеціалістів не лише на передову, але й для роботи в штабах та в тилу, тому позачергово мобілізуватимуть:

  • чоловіків, знятих та виключених з військового обліку, визнаних придатними або обмежено придатними в період дії воєнного стану, які не мають відстрочки або судимості за тяжкий злочин;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком 27-60 років з наявністю військового досвіду або без нього;
  • чоловіків 18-27 років, які проходили строкову службу або проходять військову службу у резерві чи запасі;
  • чоловіків 18-27 років, які не служили, але хочуть підписати контракт із ЗСУ;
  • людей з інвалідністю та з відстрочкою від мобілізації через сімейні обставинами – за бажанням та за місцем проживання;
  • жінок, придатних за станом здоров'я, які хочуть служити у ЗСУ.

Які спеціальності потрібні в армії

Раніше ми вже писали про те, що наразі навчальні центри в Україні спеціалізуються на великій кількості військових професій, тому на це звертають увагу в першу чергу. Також Збройним силам потрібні фахівці різних спеціальностей.

"Потреби є у всіх військових спеціальностях — це піхота, танкісти, артилеристи, льотчики, а також десантники. Кожен навчальний центр має свою специфіку. В залежності від фаху, скеровуємо людей до відповідних навчальних центрів", ― зазначив керівник Львівського ТЦК, полковник Олександр Тіщенко.

Наразі в навчальних центрах військовозобов'язаних ретельно перевіряють. У тому випадку, якщо особа відповідає всім вимогам – її відправляють на навчання. В іншому випадку можливе повернення до ТЦК.

Нагадаємо, кого можуть забрати на службу прямо зараз. Також ми писали, чи може проводитись відеозйомка під час вручення повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.