Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні — чи має право працівник ТЦК зупинити авто та вручити повістку

За словами правника, зупиняти автомобілі для перевірки можуть поліціянти, СБУ, бійці Нацгвардії, військові та митники

Фото: скрін, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Працівники ТЦК не мають права зупиняти автомобілі

Фото: скрін, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація. Іноді трапляється так, що представники ТЦК зупиняють автівки на дорозі або на блокпостах і роздають повістки.

Адвокат Ростислав Кравець пояснив, чи мають право співробітники військкоматів вручати повістки у такий спосіб під час воєнного стану.

За словами правника, поліціянти мають законне право зупиняти автомобілі. Водночас співробітники військкоматів не мають таких повноважень.

Кому дозволено зупиняти автомобілі

Ростислав Кравець каже, що дозволено зупиняти автівки співробітникам таких структур:

  • поліції;
  • Служби безпеки України;
  • Нацгвардії;
  • бійцям Державної прикордонної служби;
  • митникам;
  • військовим ЗСУ.

Таким чином, представникам ТЦК заборонено зупиняти автомобілі та вимагати від громадян пред'явлення документів для перевірки.

Які діяти, якщо ТЦК зупинила авто

Якщо автомобіль все ж таки зупинили і вимагають взяти повідомлення, юрист радить слідувати таким інструкціям:

  • запитати у співробітника посвідчення;
  • не виходити з автомобіля та не надавати будь-які документи;
  • записувати на відео все, що відбувається на дорозі;
  • викликати поліцію.

За словами юриста, якщо людина відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову з підписами уповноважених осіб та свідків, що вручається особі під підпис.

Чи роздаватимуть повістки правоохоронці

Як ми писали раніше, голова Національної поліції Іван Вигівський каже, що роздача повісток громадянам не входить до функціональних обов’язків поліціянтів.

За його словами, нещодавно до парламенту вносили законопроєкт щодо мобілізації. Однак, документ отримав багато зауважень, тому його повернули на доопрацювання. Вигівський каже, що зараз лунає багато заяв щодо необхідності роздачі повісток поліціянтами. Також поліцейських пропонують мобілізувати та зобов’язати роздавати повістки без залучення ТЦК.

"Поліція максимально сприяє ТЦК в тому, щоб встановлювати місцеперебування ухилянтів, та згідно з повноваженнями і за наявності необхідних документів від ТЦК, доставляти до них таких осіб. Але вручення повісток, спільні наряди – це додаткове навантаження, і у нас немає такого ресурсу, щоб поставити біля кожного працівника ТЦК ще й поліцейського", – каже голова Нацполіції.

Вигівський каже, що поліціянти стоять на блокпостах, виконують свої обов’язки (у тому числі й непритаманні їм).

Раніше ми писали про те, що думають в Нацполіції з приводу можливого призову правоохоронців. Також ми повідомляли, чи мають спортсмени в Україні право на отримання відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.