Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: для чого хочуть запровадити "сертифікат захисника"

Давид Арахамія запевнив, що блокувати рахунки тих, хто ухиляється від мобілізації не будуть, але варто застосувати "певний примус"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Арахамія зазначив, що блокувати рахунки ухилянтам не будуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Усі військовозобов’язані повинні мати "сертифікат захисника". Даний документ необхідний для того, аби чинна влада розуміла, скільки людей може призвати в армію.

Про це розповів глава фракції Слуги народу Давид Арахамія в ефірі телемарафону.

Політик нагадав, що для запровадження сертифікатів Рада вже схвалила закон 10062, котрий дозволяє у системі "Оберіг" зробити реєстр військовозобов’язаних.

"Пам’ятаєте, під час ковіду всі повинні були ходити зі згенерованими сертифікатами, які показували, чи вакцинована людина. Тепер треба сертифікат, який можна отримати через інтернет, ЦНАП або в ТЦК. Для чого це? Для того, щоб ми зрозуміли, скільки взагалі людей, які можуть теоретично бути призвані, і таким чином спланувати так звану смартмобілізацію", − зазначив народний депутат.

Арахамія зазначив, що зараз деякі українці ховаються від мобілізації та навіть шукають неофіційну роботу, аби не ставати на військовий облік.

Також він зазначав, що Рада зараз розглядає різні варіанти призову – блокувати банківські рахунки ухилянтів не будуть, але необхідний "певний примус".

"Те, що зараз пропонується все заарештовувати – не підходить. Це занадто жорстко і в держави немає потужностей всіх цих людей змусити і заарештовувати, а потім вести кримінальні провадження. Але треба мати якийсь примус", − підкреслив Арахамія.

Остаточне рішення щодо законопроєкту про мобілізацію поки що не ухвалене. Але до другого читання треба знайти "компромісний варіант", який дозволить і стимулювати людей, і карати за відмову.

"Або люди врешті решт скажуть, що нехай ТЦК їздять по вулицях їздять і не треба нічого електронного. Допускаю, що може бути і такий сценарій", − підсумував представник "Слуги народу".

Чи можуть вручити повістку повторно

Раніше ми зазначали про те, що в деяких випадках військовозобов'язаним у 2024 році можуть вручити повістку повторно:

  • якщо ті проходили ВЛК понад рік тому;
  • для перевірки облікових даних;
  • для перевірки даних про заброньованого працівника;
  • для перевірки обставин на відстрочку;
  • для мобілізації.

Також у ТЦК наголошують,що у 2024 році повістки у першу чергу отримають дві категорії українців: переселенці і ті що ще не отримував запрошення прийти до військкомату з 24 лютого 20224 року.

Раніше ми писали про те, де військовозобов'язаним можуть вручати повістки. Крім того, ми повідомляли, кому з українців необхідно буде знову пройти військово-лікарську комісію (ВЛК).

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.