Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у лютому: де військовозобов'язаним можуть вручати повістки

В рамках загальної мобілізації співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вручають повістки чоловікам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Вручення повісток в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Повістка є офіційним документом, який вручають військовозобов'язаним чоловікам під час загальної мобілізації. Їх, з дотриманням певних правил та вимог, можуть роздавати працівники ТЦК та СП.

Про це розповів юрист Михайло Лобунько.

Вручення повісток

Лобунько зазначив, що вручення повісток в Україні під час загальної мобілізації регулюється Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", а також Порядком організації та ведення обліку громадян України.

Тому, відповідно до законів, вручати повістки можуть уповноважені особи, при цьому ними можуть бути не лише працівники ТЦК та СП, а й представники органів місцевого самоврядування.

Самі повістки можуть бути вручені:

  • за місцем, де військовозобов'язаний працює;
  • за місцем, де військовозобов'язаний навчається;
  • за місцем проживання військовозобов'язаного;
  • за місцем несення служби.

Під час загальної мобілізації та воєнного стану повістки можуть вручати фактично будь-де та будь-коли. Зокрема, це можливо у громадських місцях, на блокпостах, на підприємствах тощо. При цьому такі дії не вважаються порушенням законодавства.

Коли можна не йти до ТЦК

Раніше ми писали про те, що наразі в Україні діє певний перелік підстав, що дозволяє військовозобов'язаному не з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Проте, згідно з новим законопроєктом №10449, цей перелік підстав може бути змінено.

Зокрема, в уряді пропонують залишити лише дві причини, які дозволяли б не прийти до ТЦК та СП у встановлений час:

  • особа, якій була вручена повістка, може не прийти до ТЦК та СП у випадку, якщо в неї помер хтось з близьких родичів (зокрема, батько, мати, дід, баба, брат, сестра, батьки дружини/чоловіка тощо);
  • особа може не з'явитися до ТЦК та СП у випадку хвороби, перешкод, що створені стихійним лихом, дій країни-агресорки, а також інших ситуацій, які заважають прийти до військкомату у встановлений час.

При цьому військовозобов'язаний протягом трьох днів повинен повідомити про причини, через які не вдалося з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У випадку, якщо особа не з'явилася до військкомату без наявності відповідних підстав, їй загрожуватиме покарання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може вручати повістки згідно з новим законопроєктом. Також ми повідомляли, кому з українців необхідно буде знову пройти військово-лікарську комісію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.