Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов на службу: в Україні зменшать перелік підстав для неявки до ТЦК

Громадяни України не мають права ігнорувати повістки, однак, існують певні винятки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Неявка в ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Кабмін запропонував зміни щодо неявки до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Зокрема, там планують зменшити перелік підстав.

Про це йдеться в новому законопроєкті.

Неявка до ТЦК

Наразі чинним законодавством передбачається, що військовозобов'язані чоловіки в Україні мають право не з'явитися до ТЦК за наявності певних підстав (хвороби близьких людей, екзамени у закладах освіти тощо).

Проте, Кабінет міністрів України пропонує прибрати більшість підстав та залишити лише дві причини, які дозволяють не з'явитися до військкомату після отримання повістки:

  • військовозобов'язаний може не з'явитися до ТЦК та СП у випадку смерті близького родича (зокрема, матері, батька, брата, сестри, діда, баби тощо);
  • військовозобов'язаний може не з'явитися до ТЦК та СП у випадку дій країни-агресорки, хвороби, перешкод в зв'язку зі стихійним лихом або ж інших ситуацій, які унеможливлюють явку до військкомату.

При цьому, така особа повинна протягом 3 днів (від дати, яка вказана у повістці) повідомити про причини, через які не вдалося з'явитися до ТЦК.

Вручення повісток у 2024 році

Раніше ми писали про те, хто згідно з новим законопроєктом може вручати повістки під час загальної мобілізації.

Зокрема, насамперед це стосується таких категорій:

  • працівники військкоматів;
  • керівники підприємств, установ, організацій тощо;
  • працівники органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій;
  • працівники ЖЕКу та ОСББ.

При цьому, зараз не можуть вручати повістки в Україні працівники Національної поліції, військові Сил територіальної оборони, а також військові Державної прикордонної служби.

Наразі в Україні вручають три види повісток, а саме:

  • повістка на уточнення даних;
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії;
  • мобілізаційне розпорядження.

При цьому, мобілізаційне розпорядження вручається військовослужбовцям перед безпосереднім відправленням на виконання завдань (в зону бойових дій чи на навчання).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яким категоріям українців, згідно з новим законопроєктом доведеться повторно пройти військово-лікарську комісію. Також ми повідомляли, що в Україні будуть блокувати рахунки чоловікам, які ухиляються від мобілізації під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.