Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – що робити, якщо вручили повістку в іншому місті

Доволі часто трапляються випадки, коли українці отримують повістки під час перебування в іншому місці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Мобілізація в іншому місці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В рамках загальної мобілізації до лав Збройних сил та інших військових формувань призивають військовозобов'язаних українців, віком від 18 до 60 років. Однак, нерідко трапляються випадки, коли ТЦК та СП видають повістки громадянам не за місцем проживання.

Розповідаємо, чи є законними такі дії.

Повістка не за місцем проживання

Згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право вручати повістки фактично в будь-яких місцях. Зокрема, це можливо і в тому випадку, якщо особа перебуває в іншому місті.

При цьому, варто зазначити, що повістки на проходження ВЛК вручати на блокпостах не можуть, адже особа повинна проходити саму комісію виключно за місцем обліку. Проте, навіть така повістка не є порушенням законодавства.

Також варто згадати, що у випадку, якщо особа переїхала до іншого місця, протягом 7 днів вона повинна про це повідомити до ТЦК та СП. При цьому, якщо вам видають повістку до іншого військкомату, тоді необхідно показати працівникам ТЦК та СП військовий квиток (приписне), де вказано військкомат, в якому ви стоїте на обліку.

Військовий квиток з собою

Раніше ми писали про те, що народний депутат України та член Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський розповів, що народні обранці можуть підготувати важливі зміни щодо мобілізації. Зокрема, відомо, що нардепи можуть запровадити обов'язкове носіння військового квитка для чоловіків.

"Щоб уникнути питань пов'язаних з тим, чи є громадянин військовозобов'язаним, не військовозобов'язаним, може отримати повістку, чи не може отримати повістку, ми передбачаємо, що військовозобов'язані під час воєнного стану повинні мати з собою і документ, що підтверджує особу, і документ, що засвідчує перебування на військовому обліку"", – зазначив нардеп під час брифінгу.

Також слід додати, що представники ТЦК та СП і зараз рекомендують українцям носити з собою військовий квиток. Проте, адвокати розповідають, що такі дії не є обов'язковими, адже це не передбачено законодавством.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи мають право поліцейські фотографувати документи під час перевірки. Також ми повідомляли, що генерал ЗСУ назвав головні проблеми з мобілізацією в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.