Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Воєнний стан в Україні – чи може поліція фотографувати документи громадян

Під час воєнного стану в Україні діє достатньо велика кількість обмежень для звичайних громадян

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Поліція може фотографувати документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Воєнний стан в Україні триває з самого початку повномасштабного вторгнення. Під час цього процесу в громадян можуть перевіряти документи уповноважені для цього особи. При цьому деякі з них можуть навіть здійснювати фотофіксацію документів.

Про це Фактам розповів адвокат Ростислав Кравець.

Фотографування документів

Ростислав Кравець розповідає, що у тому випадку, якщо до вас в громадському місці підійшли представники Національної поліції, попросили у вас документи та навіть їх сфотографували, то такі дії вважаються законними. Все через те, що поліція має право здійснювати фотофіксацію ваших даних.

Однак слід зазначити, що поліція в жодному разі не може поширювати документи без дозволу самої особи. У випадку, якщо вони здійснили такі дії, то їх можна вважати незаконними.

"Представники поліції мають право перевіряти документи й не лише під час воєнного стану, а й у мирний час також. Крім того, вони можуть фотографувати документи, знайомитися з ними, але розповсюджувати їх не мають права", – сказав юрист Ростислав Кравець.

Крім того, слід додати, що за словами адвоката, особа має повне право поцікавитися причиною, через яку поліція вирішила сфотографувати документи. В основному правоохоронці роблять це, якщо особу підозрюють в якомусь злочині.

Проблеми мобілізації

Раніше ми писали про те, що колишній головнокомандувач Збройних сил України генерал армії України Віктор Муженко розповів про головні проблеми з мобілізацією в Україні. Так, з його слів, основні труднощі виникають саме через недотримання вимог Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"Я думаю, якщо так відповісти однією фразою, то це недотримання вимог Закону "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію". Що я маю на увазі? За цим законом чітко визначені обов'язки й функції всіх органів державної влади. Це комплексний захід, який проводиться не тільки військовими, не тільки ТЦК, на які зараз всі звернули увагу і яких зараз роблять винними в усіх гріхах, які вони мають і не мають за великим рахунком", – зазначив ексголовнокомандувач ЗСУ.

Крім того, Муженко зазначив, що в цій ситуації основна відповідальність лежить на українській владі, адже саме вони мають формувати правильне ставлення громадян щодо мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, якими є вимоги для вступу до Збройних сил України. Також ми писали, як вирішити проблему з нестачею людей в армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.