Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: як каратимуть жінок, які не стануть на військовий облік

Юристка пояснила, що загрожує жінкам, які не встануть на військовий облік з 1 жовтня та чи можуть їх викликати через роботодавців

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Війну

З 1 жовтня деякі жінки мають стати на військовий облік

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В нашій країні з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати жінки, які отримати освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Військомати зможуть викликати жінок через роботодавців.

Ті жінки, які мають фармацевтичну та медичну спеціальність, та які не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, мають на нього стати.

Юристка Галина Токмач пояснила, що роботодавці мають повідомити до ТЦК та СП про своїх працівниць, які мають відповідну освіту. Військкомат може викликати жінок через роботодавців.

Яка відповідальність за неявку світить жінкам

За неявку до військкомату за викликом без поважних причин буде загрожувати адмінстративна відповідальність за порушення правил військового обліку згідно ч.2 ст.210 КУпАП (штраф 850-1700 грн), а за ухилення від військового обліку – навіть кримінальна за ст.337 КК України (ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК та СП, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року).

У будь-якому разі, взяття на військовий облік не означає мобілізацію.

Також для жінок, які здобули освіту до затвердження змін до закону про військовий обов’язок та військову службу (тобто до 30 грудня 2022 р.), діє "перехідний період". Так, до кінця 2026 року вони можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані.

Кому треба стати на військовий облік з 1 жовтня

Ми раніше вже писали про те, що відповідно до чинного законодавства, з 1 жовтня 2023 року на військовий облік в обов'язковому порядку повинні стати представниці таких професій:

  • лікарі;
  • фармацевти.

Керівники установ, де працюють жінки цих спеціальностей і не перебувають на військовому обліку, повинні повідомити військкомати про наявність таких працівниць. Якщо ж жінка здобуває професію за однією з таких спеціальностей, то за 2 місяці до завершення навчання навчальний заклад повинен подати дані про неї до ТЦК.

Українки, які здобули інші спеціальності та професії, що споріднені з військово-обліковими, поки можуть ставати на військовий облік за власним бажанням.

Варто зазначити, що наразі Верховна рада не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкової постановки на військовий облік.

Раніше ми писали про те, як зміниться мобілізація студентів вже незабаром. Також ми пояснювали, кого з українців ніколи не зможуть мобілізувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.