Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нюанси військового обліку жінок – які правила перетину кордону діятимуть для українок

У Верховній Раді уточнили, кому саме буде заборонено виїзд за кордон після взяття на військовий облік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Мобілізовані жінки не зможуть виїхати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Жінкам, які стануть на військовий облік з 1 жовтня, не заборонять виїжджати за кордон. Обмеження стосуватимуться лише мобілізованих українок.

Про це заявив представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський у коментарі РБК-Україна.

За його словами, обмеження на виїзд за кордон для військовозобов'язаних будуть стосуватися виключно тих жінок, які вже мобілізовані відповідно до тих чи інших мобілізаційних завдань.

"Оскільки ці жінки, набувши статусу військовослужбовців, набувають відповідні права та обмеження", – пояснив Веніславський.

Також він уточнив, що жінок, які будуть поставлені на військовий облік, без жодних обмежень випускатимуть за кордон. Він додав, що в Україні й зараз є жінки, які стоять на військовому обліку, й жодних обмежень у виїзді за кордон для них не встановлено.

Зазначимо, що Веніславський фактично спростував свої ж заяви щодо того, що військовозобов'язаним жінкам, які стануть на військовий облік з 1 жовтня, заборонять виїзд за кордон.

"Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних", – сказав нардеп 7 вересня.

Кому треба стати на військовий облік з 1 жовтня

Відповідно до чинного законодавства, з 1 жовтня 2023 року на військовий облік в обов'язковому порядку повинні стати представниці таких професій:

  • лікарі;
  • фармацевти.

Керівники установ, де працюють жінки цих спеціальностей і не перебувають на військовому обліку, повинні повідомити військкомати про наявність таких працівниць. Якщо ж жінка здобуває професію за однією з таких спеціальностей, то за 2 місяці до завершення навчання навчальний заклад повинен подати дані про неї до ТЦК.

Українки, які здобули інші спеціальності та професії, що споріднені з військово-обліковими, поки можуть ставати на військовий облік за власним бажанням.

Варто зазначити, що наразі Верховна рада не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкової постановки на військовий облік.

Раніше ми писали про те, як зміниться мобілізація студентів вже незабаром. Також ми пояснювали, кого з українців ніколи не зможуть мобілізувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.