Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в України – як оформити бронь у 2024 році

Бронь від мобілізації не можна оформити автоматично, для цього потрібно, аби роботодавець оформив відповідні документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У 2024 році деякі громадяни можуть оформити бронь від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні воєнний стан та загальну мобілізацію продовжили до 14 лютого 2024 року. Але деякі громадяни можуть розраховувати на бронь.

Про це йдеться в законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Хто може оформити бронь

Бронь від мобілізації можуть оформити тільки ті громадяни, які потрапили до певних списків і категорій, зокрема:

  • співробітники органів державної влади, місцевого самоврядування або інших державних органів;
  • працівники підприємства, установи або організації, у яких є мобілізаційне замовлення;
  • люди, які виробляють товари, виконують роботи або надають послуги, необхідні для потреб ЗСУ або інших військових формувань;
  • якщо людина обіймає посаду на підприємстві, в установі або організації, діяльність яких критично важлива для забезпечення життєдіяльності країни, міста або населення України.

Слід знати, що бронювання від мобілізації не можна оформити автоматично. Саме тому, якщо ви проходите по одному з пунктів списку, це не означає, що можете просто не йти на фронт – цим питанням має зайнятися компанія, в якій ви працюєте.

Як отримати бронь від мобілізації

Для того, аби оформити бронь, керівництво складає перелік військовозобов'язаних співробітників і передає його у такі органи влади:

  • органи державної влади — на погодження Генеральному штабу Збройних Сил;
  • органи місцевого самоврядування — до відповідних місцевих органів виконавчої влади;
  • підприємства, установи та організації, яким встановили мобілізаційні завдання — до органу державної влади або іншого органу, який встановив мобілізаційне завдання (замовлення).
  • підприємства та установи, що займаються виготовленням товарів на потреби ЗСУ — до центральних органів виконавчої влади.
  • критично важливі підприємства та організації — до центрального органу виконавчої влади.

Варто усвідомлювати: перед тим, як отримати бронь від мобілізації, роботодавець має надати актуальні облікові дані військовозобов'язаних чоловіків, які розраховують на відстрочку від служби.

Бронювання для ФОПів

Раніше ми зазначали, чи мають право особи, які є підприємцями, забронювати себе від мобілізаційних процесів. Згідно із законодавством, громадяни, які мають статус фізичної особи-підприємця, не можуть самі себе забронювати від призову, адже вони підлягають мобілізації на рівні з іншими чоловіками.

Підприємці також не мають права забронювати своїх працівників від мобілізації.

Однак, слід зазначити, що все ж існують ситуації, коли фізичні особи-підприємці можуть отримати бронювання від мобілізації:

  • у випадку, якщо ФОПи виконують замовлення, які пов'язані з оборонною промисловістю України;
  • у випадку, якщо ФОПи виконують замовлення, які необхідні для забезпечення обороноздатності країни для органів місцевої влади або ж військових адміністрацій.

Слід зазначити, що наразі деякі підприємства та компанії мають можливість бронювати своїх працівників від загальної мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може бути звільнений з військової служби. Також ми повідомляли, що думають у Верховній Раді стосовно можливого призову жінок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.