Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: які призовники найбільш цікаві ТЦК

Загальна мобілізація триває в Україні з початку повномасштабного вторгнення, натомість з кожним місяцем кількість охочих долучитися до лав ЗСУ стає меншою

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Кого призвуть до лав ЗСУ з більшою вірогідністю

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

ТЦК та СП мають певні критерії при мобілізації військовозобов’язаних. Тобто деякі категорії населення мобілізовують швидше, ніж інші.

Про це розповів екскерівник Харківського обласного ТЦК Володимир Арап в інтерв'ю ArmyInform.

З його слів, першочергово мобілізовують осіб, які придатні до військової служби за станом здоров’я. Тому пріоритет надається молодшим категоріям призовників.

Окрім цього, на фронті зараз потребують військових певних галузей. Тому, швидше за все мобілізують чоловіків таких спеціальностей:

  • піхота;
  • танкісти;
  • артилеристи;
  • льотчики;
  • десантники.

Кого можуть забрати на службу прямо зараз

Раніше ми писали, що для того, аби мобілізувати чоловіка в Україні, він має бути певного віку, придатний за станом здоров’я за рішенням ВЛК і таким, що не вчиняв тяжкого злочину, за який його знято з військового обліку. Забрати на службу можуть навіть, якщо ви не маєте військового досвіду. Однак перед цим ви пройдете обов’язкове навчання.

Тобто, в Україні можуть мобілізувати таких чоловіків:

  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;
  • призовників від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу — вони можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ, мобілізувати примусово їх ніхто не може;
  • знятих та виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Які спеціальності потрібні в армії

Також ми зазначали, що представник ТЦК заявив, що одразу після призову, жоден військовозобов'язаний чоловік не зможе опинитися на лінії фронту, адже для початку він повинен пройти навчальний етап.

"Якщо особа служила, тоді її скеровують до пункту постійної дислокації військової частини. Там упродовж 3−4 тижнів проходить бойове злагодження. Натомість усіх, хто не служив, ми скеровуємо до навчальних центрів", ― пояснив Олександр Тіщенко.

Також Тіщенко додав, що наразі навчальні центри в Україні спеціалізуються на великій кількості військових професій, тому на це звертають увагу в першу чергу. Також полковник зазначив, що зараз Збройним силам потрібні фахівці різних спеціальностей.

"Потреби є у всіх військових спеціальностях — це піхота, танкісти, артилеристи, льотчики, а також десантники. Кожен навчальний центр має свою специфіку. В залежності від фаху, скеровуємо людей до відповідних навчальних центрів", ― зазначив голова ТЦК.

Крім того, начальник Львівського територіального центру комплектування додав, що в навчальних центрах військовозобов'язаних ретельно перевіряють. У тому випадку, якщо особа відповідає всім вимогам – її відправляють на навчання. В іншому випадку можливе повернення до ТЦК.

Нагадаємо, коли призовників можуть покарати за відмову від повістки. Також ми писали, чи можуть мобілізувати багатодітних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.