Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація з підприємств: у ЗСУ натякнули про плани на призовників

У ТЦК пояснили, як центри комплектування та соціальної підтримки співпрацюють з роботодавцями

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи можуть мобілізувати на підприємстві

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація. Придатні до військової служби чоловіки можуть отримати повістки на вулицях, вдома, на роботі та у громадських місцях. Проте, підприємства не мають планів для мобілізації своїх співробітників.

Про це повідомив речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін Телеграфу.

За його словами, в обов’язки керівників підприємств входить ведення обліку військовозобов’язаних. Інакше кажучи, вони уповноважені вручати повістки підлеглим. Крім цього, навіть можуть надати транспорт для проходження військово-лікарської комісії працівником.

До того ж, якщо керівник певної установи відмовляється від цих повноважень, йому загрожує адміністративне покарання за порушення правил військового обліку.

У такому випадку керівник підприємства має сплатити штраф у розмірі від 3 400 до 5 100 грн. Якщо ж така ситуація повториться, сума штрафу зросте — від 5 100 до 8 500 грн. Проте, майор зазначив, що сплата штрафу не позбавляє від виконання покладених на людину обов’язків.

Кого можуть мобілізувати сьогодні

Раніше ми повідомляли, що вже зараз повістки можуть отримати:

  • придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;
  • призовники від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу — вони можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ, мобілізувати примусово їх ніхто не може;
  • зняті та виключені з військового обліку чоловіки, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Хто може уникнути мобілізації

Раніше ми писали, що в Україні не мобілізують:

  • народних депутатів;
  • поліцейських, працівників органів управління, військових частин, СБУ, розвідки, Нацгвардії, ДПСУ;
  • співробітників Державної служби України з надзвичайних ситуацій;
  • заброньованих працівників певних компаній;
  • науковців та викладачів вишів, а також вчителів шкіл, які працюють на повну ставку.

Не варто плутати відстрочку від мобілізації з правом на виїзд за кордон, адже не всі власники відстрочки можуть виїхати з України

Нагадаємо, за відмову від повістки військовозобов’язаному українцю загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність.

Також ми писали, що вручати повістки можуть не лише представники територіальних центрів комплектування, а й деякі посадовці органів місцевої влади.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.