Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація засуджених: чи скорочуватимуть термін після служби у війську

Деяким засудженим можуть змінити термін перебування за ґратами у разі мобілізації, але варто врахувати деякі нюанси

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Мобілізація засуджених

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Певні категорії засуджених та ув’язнених військовозобов’язаних чоловіків можуть мобілізувати до лав Збройних сил України. Є ймовірність, що той термін, який правопорушники проведуть на фронті, зарахується до загального терміну відбування покарання за злочин.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю РБК-Україна.

З його слів, причиною пом’якшення покарання для ув’язненого може бути:

  • гарне виконання обов'язків на передовій;
  • певні досягнення на фронті.

Таким чином, суд може:

  • скоротити термін покарання;
  • звільнити від перебування за ґратами.

"Гарне виконання своїх обов'язків як військового та певні досягнення – це цілком мав би бути фактор для того, щоб суд або скорочував, або звільняв від відбування покарання, навіть якщо строки ще не вичерпались", – каже міністр юстиції.

Крім того, Малюська зауважив, що перебування в ЗСУ – чудовий шанс для ув’язнених та засуджених довести їхнє розкаяння та те, що вони є безпечними та можуть захищати свою країну з іншими громадянами.

Однак, для реалізації мобілізації засуджених, необхідно провести попередній відбір. Насамперед це потрібно, щоб уникнути ситуацій, коли корупціонер вийде із в’язниці та "відбуватиме службу" на Закарпатті. Такі випадки дискредитують ідею призову до війська правопорушників.

Кого з порушників можуть відправити на фронт

Раніше ми писали, що у Мін’юсті пропонують призивати до війська не всіх засуджених, а тільки деякі категорії правопорушників, зокрема тих, хто:

  • порушував правила дорожнього руху;
  • покараний за корупцію.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що тема мобілізації правопорушників оповита міфами та страхами. Ув’язнені з "наколками", які стрілятимуть по українцях на фронті не пройдуть відбір з в’язниці до лав Збройних сил.

"Найкласичніший, найгарячіший приклад, який не дискутується, – корупціонери. Їх посадили у в’язницю, хай вони кров’ю захищають свою репутацію – умовно кров’ю, безумовно", – каже міністр.

Не всі засуджені несуть небезпеку, а в армії вони зможуть не лише воювати, але й:

  • готувати їжу;
  • копати окопи;
  • розвантажувати транспорт.

Міністерство юстиції мʼяко запропонує таку ідею парламенту. Якщо ж ВРУ погодиться, то такий розвиток подій неминучий.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які чоловіки, згідно з новим законопроєктом матимуть право на відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, що в Україні можуть ввести платну відстрочку від призову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.