Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не хотіти на війну – нормально: експерт розповів, як пришвидшити мобілізацію в Україні

Військовий експерт Євген Дикий вважає, що треба встановити чіткі строки перебування на фронті та оголосити демобілізацію тих, хто на війні ще з лютого 2022 року

Фото: УНІАН

Експерт каже, що варто встановити чіткі строки служби в армії

Фото: УНІАН

В Україні триває повномасштабна війна та загальна мобілізація. Багато людей взяли в руки зброю та захищає нашу країну від російських військових.

Військовий аналітик та екскомандир роти батальйону "Айдар" у коментарі ТСН розповів, чому деякі чоловіки, на жаль, не виявляють бажання йти в армію та як можна вирішити цю проблему.

На його думку, в першу чергу, варто провести демобілізацію для тих, хто перебуває на фронті з перших днів війни, дати цим людям відпочити.

Євген Дикий впевнений, що не хотіти йти на війну – це нормально, адже не є нормою те, що чоловік кричить, що дуже хоче воювати. Однак, варто розуміти, якщо не йти воювати нам усім може бути ще гірше.

"Чекати такого ж ентузіазму за півтора роки війни, коли абсолютно незрозуміло, скільки ця війна триватиме – це або брехати, або не розуміння людської психології. Не хотіти йти на війну – це нормально... Але з цим небажанням потрібно щось зробити. Тобто війна – це не те, на що йдуть з бажанням, це реальність, від якої не втекти. Ти просто розумієш, що всі інші вибори – вони гірші. Що йти на війну – це погано, це дуже страшно. Але на війні буває страшно і є вибір – або ти навчишся керувати страхом, або він керуватиме тобою. Це треба зрозуміти і тут: йти на війну страшно, але піти на війну – це менше зло. Бо якщо ти не підеш – буде гірше", – сказав він.

Військовий експерт впевнений, що мобілізація триватиме й надалі. Але людям треба оголосити чіткі строки перебування в армії та відправити "на дембель" тих, хто на фронті з кінця 2022 року.

"Великої мобілізації, на мою думку, не уникнути. З боку держави має бути низка крокі, зокрема – демобілізувати тих, хто відвоював півтора роки. Це не можна зробити за день. Я чудово розумію командирів, які не хочуть відпускати тих, хто воює від перших днів. Це були мотивовані і досвідчені люди. Але зараз вони зношені та втомлені. Але не всі підуть", – вважає він.

Як та чим можна мотивувати йти в армію

Експерт пояснив, як можна мотивувати військовозобов'язаних йти воювати:

  • треба оголосити чіткі строки служби, аби люди розуміли, скільки часу їм доведеться пробути на війні;
  • призовники мають самі обирати військову частину, де бажають служити. Наприклад, часто чоловіки готові піти туди, де служать їхні друзі та родичі;
  • також ТЦК мають враховувати цивільне життя тих, кого беруть в армію, їхній досвід роботи. Водночас, суспільство повинно тиснути на ухилянтів.

"Дівчина має задуматись, чи хоче вона мати стосунки з істотою чоловічої статі, яка чомусь під час такої війни не пішла воювати. Це те, що треба від нас. Гайки потрібно закрутити, але після тих кроків, про які ми говорити. Треба криміналізувати ухилення від військового обліку", – вважає Євген Дикий.

На думку Євгена Дикого, такі дії дозволять мобілізувати у лави ЗСУ ще приблизно мільйон українців.

Кого призивали в жовтні

Ми раніше розповідали про те, що для успішного контрнаступу на фронті бракує таких категорій спеціалістів:

  • штурмовиків;
  • артилеристів;
  • парамедиків;
  • водіїв;
  • танкістів;
  • піхотинців;
  • операторів безпілотників.

Крім цього, для роботи в тилу та в штабах мобілізуватимуть позачергово:

  • чоловіків, знятих та виключених з військового обліку, визнаних придатними або обмежено придатними в період дії воєнного стану, які не мають відстрочки або судимості за тяжкий злочин;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком 27-60 років з наявністю військового досвіду або без нього;
  • чоловіків 18-27 років, які проходили строкову службу або проходять військову службу у резерві чи запасі;
  • чоловіків 18-27 років, які не служили, але хочуть підписати контракт із ЗСУ;
  • людей з інвалідністю та з відстрочкою від мобілізації через сімейні обставинами – за бажанням та за місцем проживання.

Також в армію забиратимуть жінок, які придатні за станом здоров'я та мають бажання служити в ЗСУ.

Нагадаємо, кого можуть забрати на службу прямо зараз. Також ми писали, чи може проводитись відеозйомка під час вручення повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.