Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нові правила мобілізації: кого штрафуватимуть на 51 тисячу гривень

Адвокат Роман Сімутін зазначив, що військовозобов'язаного, який порушив законодавством про мобілізацію, можуть затримати до 3 діб

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Накласти штраф за неявку зо ТЦК можуть протягом 3 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Парламент працює над новим законопроєктом щодо посилення мобілізації. Згідно з текстом документа, хочуть штрафувати на 51 тисячу гривень за неявку до військкомату по повістці.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Які запровадять обмеження

За словами правника, після схвалення законопроєкту, мають намір запровадити такі обмеження:

  • заборону на виїзд за кордон;
  • обмеження у праві керування;
  • можливо, приберуть норму про арешт рахунків.

Штраф у розмірі 51 тисяч гривень

Новим законопроєктом передбачено запровадження штрафу в розмірі 51 тисяч гривень. Таку суму доведеться сплатити, якщо протягом 60 днів не уточнити свої дані одним із наступних способів:

  • через ЦНАП;
  • через електронний кабінет;
  • особисто з'явившись до ТЦК.

Крім того, військовозобов’язаного, який порушив законодавство про оборону та мобілізацію, можуть затримати на 3 доби для з’ясування обставин.

Адвокат Сімутін каже, що можливо, штраф не буде таким "космічним", як у законопроєкті №10379. Але очевидним є те, що після того, як спливе 60 днів, начальнику ТЦК не потрібно буде доводити отримання вами повістки та думати, чи складати протокол, який станом на сьогодні є обов’язковим.

"А щоб життя не було таким солодким, вносять ще й зміни до ст. 210-1 КУпАП, відповідно до якої постанову начальник ТЦК має право винести навіть через 3 роки. Тобто збільшуючи строки притягнення до адміністративної відповідальності з двох місяців до трьох років з дня вчинення чи виявлення порушення", – зазначив фахівець.

Чи зможуть штрафувати щодня

За словами правника, обов'язок уточнити свої дані та прийти до ТЦК незалежно від повідомлення про явку виникає через 60 днів і до закінчення 3-річного строку (так званого строку давності притягнення до адмінвідповідальності).

Перший ключовий факт – день вчинення. Наприклад, військовозобов'язаному повідомили про необхідність прийти до ТЦК, але він туди не з'явився, тоді щодо такого чоловіка складатимуть постанову.

День виявлення передбачає, наприклад, якщо чоловік не стояв на обліку, жодного разу не отримував повістки і не уточнював свої дані протягом 60 днів, хоча зобов'язаний був це зробити. Однак, людину спіймали на цьому порушенні через два роки. У такому випадку на неї також складуть постанову і випишуть штраф.

Однак, притягнути громадянина до відповідальності двічі за один й той самий проступок неможливо, каже правник. Тому штрафувати кожного дня у начальника ТЦК не вийде.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, скільки чоловіків треба мобілізувати до лав Збройних сил України. Також ми повідомляли, кого не зможуть призвати до війська у 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.