Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Новий підхід до бронювання: що зміниться для українців у 2024 році

За словами Шмигаля, для утримання одного захисника має працювати і платити податки восьмеро громадян України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Кабмін розробляє нові підходи до бронювання від призову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні хочуть дещо змінити підходи до бронювання робітників. Над відповідними нововведеннями працює Кабмін.

Про це розповів під час пресконференції прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Середня зарплата, рівень сплати податків як людиною, так і компанією, вплив підприємства чи галузі на економіку – рамка майбутньої системи бронювання, над якою ми працюємо", – зазначив він.

За словами українського політика, станом на березень 2024 року заброньовані від мобілізації близько 700 людей. Однак Кабмін хоче зробити цей підхід справедливішим:

  • пріоритет збережуть для критичних для економіки підприємств;
  • додаткові можливості отримають ті, які наповнюють держбюджет.

"Наприклад, податкове навантаження підприємства вище середнього по галузі. Такого офіційного показника немає, але Податкова його надає", – пояснив Шмигаль.

Для чого потрібні зміни

Денис Шмигаль наголосив, що зміни у бронюванні необхідні, бо держава покладається тільки на власні кошти для утримання Збройних сил. Саме тому логіка проста – для утримання одного військовослужбовця має працювати не п’ятеро, а восьмеро українців.

"Восьмеро працюючих людей мають забезпечувати одну людину, яка захищає, ризикує своїм життям на фронті. Якщо співвідношення менше, тоді ефективність втрачається. І ми не будемо мати спроможності забезпечити наші сили безпеки й оборони", – додав прем’єр.

Які повістки вручатимуть у березні

Як ми писали вже раніше, у березні 2024 року чоловікам у віці до 60 років вручатимуть кілька видів повісток:

  • повістка для уточнення даних (в такому випадку військовозобов'язаному доведеться з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для того, щоб оновити власні дані);
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії (у такому випадку військовозобов'язаному доведеться пройти медичну комісію, за її висновками особу буде визнано придатною або непридатною до проходження військової служби в Україні);
  • мобілізаційне розпорядження (після його отримання військовозобов'язані повинні з'явитися до ТЦК та СП, адже невдовзі їх можуть відправити на виконання завдань або ж на навчання).

Також українцям раніше видавали повістки-призови. Ці документи отримувати особи, які мали проходити строкову службу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, в яких випадках військовозобов'язані можуть не з'являтися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, як можуть карати чоловіків за неявку до ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.