Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Об'єктивна складова війни: яка позиція Залужного та Умєрова щодо змін у мобілізації

У комітеті Ради почали розглядати зміни до мобілізації: Залужний вважає, якщо не буде посилення, не буде кому боронити нашу державу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Комітет Ради розглядає законопроєкт щодо мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Комітет парламенту почав розглядати законопроєкт про мобілізацію. Процес триватиме кілька днів.

Про це розповів народний депутат Олексій Гончаренко.

За його словами, 4 січня парламентський комітет з національної безпеки, оборони та розвідки розпочав роботу над законопроєктом про мобілізацію. На засіданні присутні чинний міністр оборони Рустем Умєров та головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

"Вони наголосили, що посилення мобілізації, – це об’єктивна складова війни. Не буде посилення – нікому буде боронити державу. Водночас вони готові доопрацьовувати законопроєкт та вносити зміни, зокрема, прибирати антиконституційні положення", – повідомив нардеп.

Документ мають намір детально розглядати протягом найближчих 3 днів. Народний депутат Олексій Гончаренко наголосив, що 8 січня закінчується термін подання альтернативних законопроєктів, після цього Комітет з нацбезпеки має ухвалити рішення, що він рекомендує Раді.

"Він (Комітет парламенту – ред.) може рекомендувати відхилити всі законопроєкти, ухвалити один з них, або на їхній базі зробити новий комітетський законопроєкт і запропонувати Раді в першому читанні ухвалити його", – розповів Гончаренко.

Як відбувається процес мобілізації

Як ми вже раніше розповідали, військовозобов'язані після отримання повістки мають з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, аби пройти такі процедури:

  • перевірку наявності відстрочки від мобілізації;
  • медичний огляд;
  • оновлення військово-облікових даних.

Якщо чоловіка визнано придатним до військової служби, його направляють до навчального центру. Тривалість навчання залежить від спеціальності, яку опановуватиме мобілізований. Наприклад, для стрільця навчання триває один місяць, а для спеціаліста з радіоелектроніки – два-три місяці.

Після закінчення навчання мобілізовані направляються до своїх військових частин.

Відстрочка від мобілізації

Крім того, ми пояснювали, що відстрочка від мобілізації може бути надана чоловікам, які мають такі підстави:

  • вагітність дружини або наявність дитини до трьох років;
  • хвороба або інвалідність, які перешкоджають військовій службі;
  • робота в установах критичної інфраструктури;
  • необхідність догляду за непрацездатними близькими родичами.

Важливо пам’ятати, що відмова від правильно заповненої повістки, врученої уповноваженими особами, тягне за собою кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Також ми розповідали, хто має право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.