Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Особам з інвалідністю доведеться повторно пройти ВЛК – кого стосується

Українцям, які мають інвалідність, доведеться знову підтвердити свою непридатність до мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

Українці з інвалідністю мають довести свою непридатність до військової служби

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

З початку повномасштабного вторгнення чоловіків, які отримали інвалідність, стало більше. Ці особи мають повторно пройти ВЛК, адже висновок щодо стану здоров’я деяких громадян може викликати сумніви.

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп "Слуги народу" Федір Веніславський в інтерв'ю "РБК-Україна".

Нововведення стосується чоловіків віком від 18 до 60 років, які:

  • мають інвалідність II групи;
  • мають інвалідність ІІІ групи;
  • визначені обмежено придатними з 24 лютого 2022 року.

Переобстеження можна пройти у:

  • медико-соціальній експертизі;
  • військово-лікарняній комісії.

Однак, зобов’язання не стосується осіб, які отримали інвалідність з народження.

"І її точно не треба перевіряти знову, якщо вона, наприклад, глуха від народження. Але всі ці деталі ми вже будемо прописувати на етапі погодження поправок", – наголосив Веніславський.

Як зміниться мобілізація для осіб з інвалідністю

В останній редакції законопроєкту №10378 щодо внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на удосконалення окремих аспектів мобілізації, військового обліку та військової служби йдеться про те, що в Україні невдовзі зміниться порядок отримання відстрочки від мобілізації.

В тексті документа зазначено, що чоловіки, які перебувають у віковій групі для призову, зможуть отримати відстрочку від мобілізації не лише за умови інвалідності, а й через наявність конкретного захворювання.

Також передбачено, що нововведення стосуватиметься не лише самого хворого, але і його членів сім'ї. Варто врахувати, що цей механізм може породжувати ризики корупції.

Стан здоров'я особи визначатиме її можливість виконання конкретних обов'язків. Наприклад, захворювання, яке може бути передане іншим людям, таке як туберкульоз, може обмежити участь особи в завданнях, де є тісний контакт з іншими.

Важливо зауважити, що навіть у разі наявності хвороби, яка потребує постійного лікування, це не заважає можливості особи брати участь у захисті України. Відповідні завдання, де вони можуть бути корисними, будуть визначені для таких осіб. Станом на зараз відповідне міністерство працює над системою врахування стану здоров'я тих, хто висловлює бажання захищати Україну.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право на отримання відстрочки у 2024 році. Також ми повідомляли, які покарання для ухилянтів можуть запровадити у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.