Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Підстав для відстрочки поменшає? Для чоловіків хочуть змінити умови здобуття другої вищої освіти

Український уряд має на меті забрати можливість у чоловіків призивного віку здобувати другу вищу освіту, щоб зменшити кількість ухилянтів від служби

Фото: УНІАН

Які чоловіки зможуть отримати другу вищу освіту

Фото: УНІАН

У Верховній Раді розробляють законопроєкт, згідно з якими військовозобов’язані особи все ж таки зможуть отримати другий диплом. Однак важливо звернути увагу на певні критерії.

Про це розповіла народна депутатка Наталія Піпа в етері телеканалу "Еспресо".

З її слів, важливо змінити умови вступу до вищих навчальних закладів чоловікам за 30 років. Якщо цього не зробити, військовозобов’язані продовжуватимуть ухилятися. Внаслідок цього, в гіршу сторону зміниться ситуація на фронті.

Законопроєкт щодо заборони здобуття другої вищої освіти таким чоловікам був вже зареєстрований, проте в Європейському Союзі його визнали дискримінаційним за віком.

"Зараз розробляється інший законопроєкт, який буде мати інші критерії. Зокрема, не за віком, а від сфери діяльності. Тобто, буде враховуватись сфера діяльності людини й відповідність до неї набуття другої вищої освіти", — пояснила Піпа.

Нардепка також повідомила, що ситуація з ухилянтами, які прагнуть "навчатися", зміниться вже цієї зими.

"Звісно добре, коли люди навчаються, однак погано, коли це є способом уникнути мобілізації. Наша країна справді потребує захисників й тому ситуація є дуже складною", — додала вона.

Чи можна чоловікам їхати за кордон через навчання

Раніше ми вже писали, що повнолітні здобувачі освіти мають певну "бронь" від мобілізації на час навчання.

В Україні триває мобілізація, а тому військовозобовʼязаним чоловікам від 18 до 60 років заборонено покидати територію країни. Однак деякі з них навчаються вже досить давно за кордоном і раніше вони час від часу повертались додому. Та чи випустять їх зараз в іншу країну, якщо вони захочуть на деякий час повернутися в Україну, аби відвідати рідних.

"Ні, на жаль, не випустять. Починаючи з вересня 2022 року, чоловікам-студентам виїзд за кордон заборонений. Станом на сьогодні позиція Державної прикордонної служби залишається незмінною. Студенти, згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову. Але це не означає, що їм дозволено виїжджати за кордон", – говорить адвокат Максим Боярчуков.

Виходить, що згідно з 2-8 абзацами цього закону, право перетинати кордон під час дії надзвичайного або воєнного стану не поширюється на здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Нагадаємо, хто зі студентів не підлягає мобілізації в Україні. Також ми писали, що робити студенту, якщо прийшла повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.