Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Посилення мобілізації: де українцям найчастіше вручають повістки

В Україні активно посилюють процес мобілізації, адже на фронті відчувається брак живої сили з нашого боку

Фото: Полтавська міська рада, Pexels. Колаж: Pro Війну

Де найчастіше вручають повістки

Фото: Полтавська міська рада, Pexels. Колаж: Pro Війну

Чинним законодавством не передбачено місць, де представники ТЦК та СП можуть вручати повістки чоловікам мобілізаційного віку. Тому, військовозобов’язані можуть отримати мобілізаційне розпорядження у будь-яких місцях.

Про це розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін в інтерв'ю "Телеграф".

З його слів, представники військкоматів можуть вручати повістки не лише за місцем проживання, а й у громадських місцях, зокрема:

  • у закладах харчування;
  • на блокпостах;
  • у спортзалах.

Раніше, у мирні часи, чоловіків найчастіше призивали на службу повісткою до місця проживання. Однак, ті, хто виявляв бажання уникнути служби – переховувався від співробітників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Наразі значна кількість осіб проживає поза місцем реєстрації та давно не оновлювала свої дані. Якщо людина не бажає спілкуватися з представниками ТЦК і СП у власному домі, то вони взаємодіють з нею на громадських місцях, таких як вулиці, блокпости тощо.

"Варто відзначити, що багато громадян, яких викликають зараз для мобілізації, це ті, кому потрібен був певний поштовх. Часто чуємо від них таке: "Я чекав повістку, але сам не йшов". Також зустрічаються випадки, коли військовозобов'язані просять виписати їм повістку", – поділився майор.

Ще одним методом оповіщення є передача розпоряджень (на підприємства, де керівник вручає їх своїм підлеглим. Органи влади активно залучаються до цього процесу.

Станом на зараз працівники ТЦК майже не відвідують місця проживання громадян, оскільки це має обмежений сенс. Документи перевіряють на вулицях. Це завдання виконують особи з-поміж військовослужбовців ЗСУ (з огляду на те, що ТЦК та СП є структурним підрозділом ЗСУ), які мають відповідні повноваження військового коменданта.

Крім того, працівники військкоматів почали використовувати бодікамери для фіксації конфліктних ситуацій з обох сторін, щоб уникнути маніпуляцій.

Коли українці почнуть отримувати повістки онлайн

Раніше ми писали, що Верховна Рада України інтенсивно працює над удосконаленням законопроєкту, що стосується внесення змін до ряду законодавчих актів України з питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Важливим елементом цього документу є пункт, який розглядає вручення повісток в онлайн режимі.

Наразі законопроєкт стосовно посилення мобілізації перебуває на розгляді у парламенті. Розробка функціонала опції, відповідальної за вручення повісток, буде здійснюватися тільки після того, як стане зрозумілим, чи буде прийнятий закон у другому читанні та чи підпише його президент.

Заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко також висвітлила переваги цифрової мобілізації, серед яких можливість добровільної мобілізації без очікування повістки та можливість обрати професію в Збройних силах, яка відповідає інтересам військовозобов'язаного. Таким чином, кожен громадянин України може взяти участь у захисті своєї держави та одночасно розвіяти міфи про страхітливість ТЦК, повісток та мобілізації.

Нагадаємо, Німеччина разом з країнами-партнерами розглядає можливість тимчасової передачі систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM Україні. Також ми писали, якщо в США не проголосують за новий пакет військової допомоги для України, то в бійців ЗСУ буде дефіцит озброєння.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.