Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Смарт-мобілізація: коли українці почнуть отримувати повістки онлайн

В Україні планують видавати мобілізаційні розпорядження в цифровому форматі, однак ця ідея знаходиться на стадії розробки

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

Коли мобілізовуватимуть за допомогою онлайн-повісток

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

Наразі Верховна Рада України активно працює над удосконаленням законопроєкту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. В документі є й пункт про вручення повісток в режимі онлайн.

Заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко розповіла в інтерв'ю "Економічній правді", на якому етапі перебуває це рішення.

З її слів, наразі документ щодо посилення мобілізації знаходиться на розгляді парламенту. Функціонал опції, яка відповідатиме за вручення повісток будуть розробляти лише, коли стане зрозуміло, чи буде ухвалений закон в другому читанні та чи підпише його президент.

Черногоренко також вказала на переваги цифрової мобілізації:

  • можна мобілізуватися добровільно і не чекати повістки;
  • можна обрати професію в Збройних силах, яка до душі військовозобов’язаному.

Таким чином, кожен українець і українка можуть захистити свою державу та розвінчати міфи про те, що ТЦК, повістки та мобілізація – щось страшне.

В "Дії" можна буде приєднатися до "Армії дронів"

Раніше ми писали, що в мобільному застосунку "Дія" з’явиться можливість мобілізуватися до Збройних сил України в рамках проєкту "Армія дронів".

"Армія дронів" – це інноваційний проєкт в порталі "Дія", який поєднує цифрові технології та гейміфікацію. Його планують зробити інструментом для мобілізації та підготовки кваліфікованих операторів БПЛА.

Що стосується технічної складової, проєкт завершений. Наступна стадія – узгодження рекрутингових процесів між "Дією" та Міноборони.

Таким чином, військовозобов'язані можуть стати операторами БпЛА в декілька кліків, для цього потрібно лише:

  • зареєструватися;
  • пройти курс професійного навчання;
  • відправитися до бригади.

Військовий рекрутер підкреслив, що цей проєкт може стати відмінною нагодою для геймерів, щоб допомогти своїй державі.

"Дати геймеру автомат і сказати йти штурмувати окоп, це трохи не дуже. А ось керувати дроном – це те, що їм може бути цікаво і корисно", – підсумував Оністрат.

Таким чином, любителі комп’ютерних ігор можуть значно наблизити перемогу у війні, адже вони мають необхідні навички для керування дронами: досконалу моторику рук та швидку реакцію.

Нагадаємо, Німеччина разом з країнами-партнерами розглядає можливість тимчасової передачі систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM Україні. Також ми писали, якщо в США не проголосують за новий пакет військової допомоги для України, то в бійців ЗСУ буде дефіцит озброєння.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.