Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Допомога від США: як може змінитися хід війни в Україні, якщо її не затвердять

У Раді кажуть, що Україна щомісяця витрачає до 3 млрд доларів на зброю, влада зараз працює за кількома програмами

Фото: Facebook Устінової, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Устінова каже, що запасів зброї в України вистачить на місяць-півтора

Фото: Facebook Устінової, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У тому випадку, якщо в США не проголосують за новий пакет військової допомоги для України, то в бійців ЗСУ буде дефіцит озброєння. Така проблема виникне вже через місяць-півтора.

Про це повідомила голова тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань моніторингу отримання та використання озброєння, наданого Україні міжнародними партнерами під час воєнного стану, Олександра Устінова в ефірі національного телемарафону.

"Я можу зараз сказати, якщо не буде проголосоване додаткове виділення коштів для України, то зброя в нас закінчиться через місяць — півтора. У нас залишилось $5 млрд виключно на зброю, які є в Білого дому", — сказала вона.

Українська чиновниця також наголосила, що влада працює за кількома програмами, за якими надається озброєння.

"Ці $5 млрд – це виключно, щоб забрати те, що вже є у стоках на території США і поставити в Україну. Але за ці гроші неможливо купити щось у наших закордонних партнерів і прислати нам", – пояснила народна депутатка.

Вона зауважила, що Україна витрачає 3 млрд доларів на зброю на місяць і питань до логістики постачання зброї немає.

Які проблеми виникли в США

Ми раніше розповідали, що в США серйозна проблема, адже місцеві парламентарі не змогли ухвалити бюджет на наступний рік. В такому випадку там можуть оголосити "шатдаун", який може серйозно вплинути на підтримку України.

Так, за словами речника Держдепу США Метью Міллера, "шатдаун" — це юридичне питання, яке стосується того, кому можна працювати під час зупинки, а кому ні. Також Міллер додав, що зупинка роботи уряду США може призвести до того, що Україна перестане отримувати допомогу так швидко.

"Ми можемо продовжувати надавати допомогу – військову допомогу, допомогу у сфері безпеки – у разі припинення роботи уряду. Але коли у вас є кілька людей, яким заборонено приходити на роботу, це може вплинути на швидкість будь-яких поставок. Ось чому ми вважаємо, що припинення роботи буде настільки тривожним і чому ми закликаємо Конгрес фінансувати уряд", — сказав Міллер.

Нагадаємо, що фінансовий рік у Сполучених Штатах завершується 30 вересня, тобто, з першого жовтня в країні має діяти бюджет на 2024-й рік. Однак через деякі труднощі місцеві конгресмени не змогли його ухвалити. Тож в такій ситуації Конгрес має ухвалити так званий проміжний бюджет. Він буде діяти до того часу, поки не приймуть повноцінне фінансування.

Що про ситуацію в США каже Зеленський

На думку українського лідера Володимира Зеленського, Україні вдасться зберегти допомогу від США та Європи. Будь-яке зволікання у цьому питанні гратиме на руку ворогові.

"Я відчуваю, що є підтримка в США. Знаю, що є стовідсоткова підтримка Білого дому, велика підтримка у Конгресі – вона справді потужна, двопартійна. Сполучені Штати не підводили нас у дуже складний час", – зазначив Зеленський.

Зеленський наголосив, що серед представників Республіканської партії звучали різні голоси щодо питання України, але здебільшого і демократи, і республіканці підтримували нашу країну.

Президент України впевнений, що нині РФ значно слабша, аніж на початку повномасштабного вторгнення. Тому пауза в підтримці тільки зіграє на руку агресору.

Нагадаємо, раніше деякі ЗМІ писали про те, що ЗСУ нарешті отримають ракети ATACMS. Також ми повідомляли, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.