Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Україна нарешті отримає бажані ракети ATACMS – що пообіцяв Байден

Журналісти повідомляють, що американський лідер пообіцяв своєму українському колезі нарешті надати невелику партію ракет

Фото: Офіс президента, Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Байден пообіцяв Зеленському невелику партію ракет

Фото: Офіс президента, Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Українські військові нарешті отримають від США крилаті далекобійні ракети ATACMS. Це озброєння для фронту просили вже давно.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на джерела.

Журналісти зазначають, що президент США Джо Байден пообіцяв нашому лідеру Володимиру Зеленському надати невелику партію далекобійних ракет ATACMS.

Три американські чиновники й представник Конгресу, знайомі з ходом обговорення, не повідомили, коли поставлять ракети та коли буде зроблено публічну заяву.

Що просила Україна

Протягом кількох місяців Україна просила надати їй ракети ATACMS, яка дасть змогу завдавати ударів по цілях на відстані близько 180 км, вражаючи лінії постачання, залізниці та пунктам управління за лінією російського фронту.

Представники Пентагону заявили, що США не мають у своєму розпорядженні великих запасів ATACMS, які мають більше бойове навантаження, ніж традиційна артилерія, щоб надати їх Україні.

Крім того, деякі у Вашингтоні виступають проти поставок ракет, побоюючись, що це призведе до розширення війни з Росією.

Про що й досі тривають дискусії

За словами представника Конгресу, досі точаться суперечки про тип ракет, які будуть відправлені, і про те, скільки їх буде поставлено в Україну. Вони додали, що країни Східної Європи вже передали Україні значну частину своїх запасів зброї.

За даними видання The Washington Post, Білий дім має намір передати Україні ракети ATACMS, озброєні касетними бомбами, а не однією боєголовкою.

Що відомо про ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) – це американська тактична балістична ракета класу земля – земля. Її виробляє компанія Lockheed Martin. Ракети можна використовувати з такими ракетними системами як M270 MLRS, M142 HIMARS та інших модифікацій.

Дальність ракет ATACMS – вони мають функцію стрільби на відстань до 300 км. Але тут багато чого залежить від модифікації озброєння (яку саме хочуть передати ЗСУ наразі достеменно невідомо).

Що відомо про кожну з модифікацій

ATACMS Block I — базова версія, яку прийняли на озброєння США ще 1991 року, однак вона все ще перебуває в строю. Також відома під позначками M39, MGM-140 або ж MGM-140A. Бойова частина ракети складається з 950 суббоєприпасів M74. Кожен з них може "накрити" площу до 15 квадратних метрів. Дальність стрільби цієї модифікації — до 165 км. Тут використовується інерціальна система наведення, яка базується на кільцевому лазерному гіроскопі, що забезпечує точність влучання в ціль з відхиленням 225-250 метрів.

ATACMS Block IA — цю модифікацію прийняли на озброєння 1998 року і вона пройшла "бойове хрещення" на війні проти Іраку 2003 року. Також відома під позначеннями M39A1 або MGM-140B. Ця ракета відрізняється тим, що її бойова частина має втричі менше навантаження у порівнянні з базовою версією. Тут лише 300 суббоєприпасів. Однак було збільшено дальність стрільби на 290 км. А також використовується комбінована система наведення (інерціальна з GPS-навігацією). На базі цієї модифікації також створили ракету ATACMS Block II (відома також як M39A2 або ж MGM-164). Її особливістю є те, що бойова частина складається з 13 самонавідних суббоєприпасів BAT, якими можна вражати також і рухомі цілі.

ATACMS Block IVA — ця модифікація вважається найбільш вдосконаленою. Також відома як Block IA Quick Reaction Unitary, Block IA Unitary, Block IA Unitary PIP, QRU, M57, MGM-140E, MGM-168, T2K та XM57. Тут зберегли комбіновану систему наведення. Дальність стрільби сягає до 300 км, але бойова частина унітарна і має масу 227 кг. Призначена така ракета для знищення бункерів і фортифікаційних споруд. Цю ракету також вперше використали під час війни проти Ірану (2003 рік). Протягом 2004-2005 років модифікація отримала пакет вдосконалень. Зокрема, покращили систему наведення, додали нове програмне забезпечення та можливість уражати цілі з вертикального пікірування.

ATACMS-P — ці ракети також відомі під позначенням M39A3. Тут буква "P" означає "Penetrator" і її розробили для армії США для враження заглиблених цілей.

Модернізований TACMS — часто відомий під назвою M57A1. Тут йдеться про модифікацію ракети, робота над якою розпочалася порівняно недавно — 2016 року. Заявлено, що вона відрізняється дальністю стрільби від 300 до 450 км, а також оснащена більш новітньою електронікою.

Призначення ракет ATACMS

Головне завдання американських крилатих ракет полягає в уражені точкових цілей противника. Зокрема, ракети можуть вражати:

  • об'єкти ППО;
  • командні пункти;
  • вузли зв'язку;
  • пускові установки ракет;
  • склади з боєприпасами тощо.

Ракети можуть працювати в холод та в спеку, в будь-який час доби безперебійно.

Технічні характеристики

  • довжина — 3,96 м (ATACMS MGM-140A та MGM-140B); 4,00 м (MGM-164B та MGM-168A);
  • діаметр ракети — 0,61 м;
  • розмах крил — 1,4 м;
  • маса залежно від модифікації: 1670 кг – ATACMS MGM-140A; 1320 кг — MGM-140B;
  • це ракети касетного типу;
  • дальність стрільби: 165 км – ATACMS MGM-140A; 300 км – MGM-140B; 140 км – MGM-164A; 270 км – MGM-168A.

Вартість балістичних ракет

Ціна ATACMS різняться, але у 2022 році середня вартість становила приблизно $1 млн за одну ракету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9. Також ми повідомляли, скільки коштують безпілотники Jump 20 для України та в чому їхня особливість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.