Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повістки в "Дії", штрафи для ухилянтів та мобілізація для підприємств – головне про мобілізацію за тиждень

Розповідаємо про важливі події, що стосуються мобілізації в Україні за минулий тиждень, з 23 по 29 жовтня

Фото: Генштаб ЗСУ

Найважливіше про мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ

Загальну мобілізацію в Україні подовжують з 24 лютого 2022 року. Однак, влада постійно змінює та удосконалює процес призову.

Ми зібрали найважливіші новини про мобілізацію за минулий тиждень.

Мобілізація онлайн: чи будуть в Україні надсилати повістки через Дію

Минулого тижня мережею ширились чутки про проведення призову онлайн. Однак, повістки через "Дію" поки що вручати не планують.

Про це повідомив директор із розвитку цифрових послуг Міністерства цифрової трансформації України Мстислав Банік.

За допомогою додатку "Дія" можна буде перевірити, чи є військовозобов'язана особа в електронному реєстрі "Оберіг" Однак, це не означає, що через застосунок будуть надсилати повістки.

Представник Міністерства цифрової трансформації зазначив, що в жодному разі ніхто не зможе вручити повістку військовозобов'язаному через "Дію". Також він зазначив, що це навіть не розглядається, а вся інформація, яка поширюється в медіа є фейковою.

Також Банік зазначає, що в самому додатку ще досі немає дозволів на користування зброєю. Однак, за його словами, Міністерство внутрішніх справ та Міністерство цифрової трансформації працюють над тим, щоб дозволи на користування зброєю могли якомога швидше відображатися.

Непідйомні штрафи: що вигадали для чоловіків, які хочуть повернутися з-за кордону

Наприкінці тижня у Верховній Раді зареєстрували ініціативу щодо змін у порядок виїзду та в'їзду в Україну громадян призовного віку. Окрім необхідності кожного місяця платити стабільну суму на користь ЗСУ документ передбачає покарання для чоловіків, які незаконно перетнули кордон, але хочуть повернутися.

Ініціатори змін запропонували встановити для чоловіків призовного віку, тобто з 18 до 60 років, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року, не маючи підстав для відстрочки від призову на військову службу, покарання у вигляді добровільно-примусових грошових внесків.

Якщо людина якийсь час перебувала за кордоном і вирішила повернутися, але не може надати підтверджувальні документи про відстрочку від мобілізації, то на територію України її не пропустять. Єдиний варіант для в’їзду – перерахувати гроші на спеціальний рахунок для підтримки Збройних сил.

Йдеться про 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на рік повернення за кожен місяць перебування за кордоном під час війни. На 1 січня 2023 року сума становить 2 684 грн, тож за місяць необхідно віддати 26 840 грн.

Не лише на фронт: куди пропонують мобілізувати українців

Минулого тижня Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки Сергій Рахманін розповів про нову можливість для чоловіків призивного віку.

Мобілізацію в Україні можна проводити також на підприємства військово-промислового комплексу. Наразі ця потреба особливо актуальна.

"На багатьох підприємствах не вистачає кваліфікованих спеціалістів. Умовно кажучи, є завод в Одеській області і є людина відповідного фаху в Чернівецькій області. Її можуть мобілізувати та відправити, наприклад, штурмувати посадки, а, можливо, з огляду на її фах та кваліфікацію, її варто мобілізувати на це підприємство в Одеській області, де відповідного спеціаліста нема", – зазначив Рахманін.

Він зазначив, що розглядає можливість представлення в парламенті відповідного законопроєкту, хоча й не має великих надій на те, що його ідеї будуть прийняті з розумінням.

Хто з чоловіків зможе виїхати за кордон з 1 листопада

Минулого тижня Кабінет Міністрів затвердив постанову щодо послаблення обмеження виїзду за кордон чоловікам призивного віку. З наступного місяця більше військовозобов’язаних зможуть виїхати за кордон, для цього потрібно мати відповідні документи.

Отже, виїжджати за кордон зможуть громадяни за такими потребами:

за станом здоров’я;

  • для навчання;
  • держслужбовці;
  • за сімейними обставинами;
  • за професією;
  • для допомоги ЗСУ.

Хто може забронювати понад 50% співробітників

Минулого тижня ми писали, що понад 50% працівників, незалежно від віку та статусі, роботодавці можуть забронювати у випадку, якщо це:

  • Керівники та їхні заступники.
  • Працівники підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу.
  • Працівники спеціалізованих установ ООН, закордонних дипломатичних установ в Україні, представництв донорських установ; виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги; представники міжнародних організацій, міжнародних та українських неурядових організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.
  • Працівники усіх установ, підприємств та організацій, якщо мають на це причину.

Про це йдеться в порядку про бронювання військовозобов'язаних за списком під час воєнного стану.

Нагадаємо, як центри комплектування та соціальної підтримки співпрацюють з роботодавцями. Також ми писали, кого призивають в жовтні насамперед.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.