Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призовний вік можуть зменшити – в Раді підтримали законопроєкт

Рада затвердила відповідний документ, однак він вважається недійсним без підпису президента Володимира Зеленського

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чи можуть мобілізувати чоловіків до 27 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У разі ухвалення проєкту, верхня межа граничного віку перебування призовників на військовому обліку впаде від 27 років до 25. Тобто, після чверті віку чоловік стане військовозобов’язаних.

Проте, станом на жовтень 2023 року, призвати на строкову військову службу можуть: придатних для цього чоловіків від 18 до 27 років, які не мають права на звільнення або відстрочку від призову. До ухвалення вищезгаданого документа президентом.

Отже, призовники віком до 27 років не можуть бути призвані на строкову службу під час воєнного стану, але вони можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації, якщо така потреба виникає в умовах загрози національній безпеці. Якщо чоловік має статус "призовника", його не можуть мобілізувати без згоди до досягнення 27 років, якщо ж він має статус "військовозобов'язаного" – мобілізувати можуть.

Натомість мобілізовувати та відправляти на фронт можуть тільки:

  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;
  • призовників- добровольців від 18 до 27 років, які не проходили строкову;
  • знятих та виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Які граничні вікові обмеження для військової служби

Раніше ми розповідали, що в Україні встановлені такі граничні вікові обмеження для військової служби:

  • Для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу на контрактній службі граничний вік становить 45 років.
  • Для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу, які також перебувають на контракті, віковий ліміт — 50 років.
  • Військовослужбовці вищого сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, можуть залишатися на службі до 55 років.
  • Для військовослужбовців молодшого офіцерського складу граничний вік становить 45 років.
  • Військовослужбовці старшого офіцерського складу, такі як майори (капітани 3 рангу) і підполковники (капітани 2 рангу), можуть служити до 50 років, а полковники (капітани 1 рангу) — до 55 років.

Військовослужбовці вищого офіцерського складу мають можливість служити до 60 років.

У період особливих обставин, коли військова служба вимагається від осіб рядового, сержантського і старшинського складу, а також молодшого і старшого офіцерського складу, граничний вік збільшується до 60 років, а для вищого офіцерського складу — до 65 років.

Отже, в Україні чоловіки можуть служити в армії до 60 років у мирний час. А також до 65 років для вищого офіцерського складу в період воєнного стану.

Кого зі студентів можуть мобілізувати

Ми розповідали, що студенти, які перебувають у академічній відпустці та вважаються цілком придатними до військової служби можуть бути мобілізовані до війська. Однак, слід зазначити, що їх призвати не можуть лише в тому випадку, якщо у них є інші підстави, що надають відстрочку від призову.

Крім того, в Міністерстві освіти зазначили, що студенти, які знаходяться в академічній відпустці можуть бути призвані через те, що наразі вони не навчаються. Також там додали, що у тому випадку, якщо така особа буде мобілізована, вона має повне право на продовження академічної відпустки. Це пов'язано саме з її призовом до війська.

Нагадаємо, депутати планують скасувати граничний вік перебування на військовій службі. Також ми писали, які спеціальності потрібні в армії

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.