Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призову не підлягають: кого можуть виключити з обліку у лютому

Деяких чоловіків в Україні можуть виключити з військового обліку під час воєнного стану

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Військовий облік у лютому

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Військовий облік в Україні створений для того, щоб ТЦК та СП мав дані про всіх військовозобов'язаних чоловіків в країні. Проте певні категорії таких осіб можуть бути виключені з обліку.

Розповідаємо, хто підлягає виключенню з обліку.

Військовий облік в Україні

На військовому обліку, як правило, стоять військовозобов'язані, призовники та резервісти, віком від 18 до 60 років. Проте після виключення з обліку такі особи втрачають свій статус, тому вони більше не можуть вважатися придатними до проходження військової служби.

Виключити з обліку можуть чоловіків, які:

  • були визнані непридатними до проходження військової служби у воєнний час;
  • були засуджені за вчинення особливо тяжкого або ж тяжкого злочину;
  • відмовилися від громадянства України;
  • загинули;
  • були мобілізовані на службу;
  • досягли граничного віку;
  • навчаються у вищих військових закладах.

Крім того, поняття "виключення з військового обліку" не варто плутати з поняттям "зняття з обліку", адже зняття відбувається лише на деякий час, коли особа змінює місце проживання.

Призов у лютому 2024-го року

Раніше ми писали про те, кого в Україні можуть мобілізувати у лютому 2024-го року. Насамперед це стосується:

  • чоловіків, віком від 27 до 60 років, які мають статуси військовозобов'язаних (незалежно від того, чи проходили вони військову службу);
  • чоловіків, віком від 18 до 60 років, які проходили військову службу в лавах ЗСУ чи інших формуваннях або ж проходили військову кафедру під час навчання в університеті;
  • чоловіків, які були виключені з військового обліку, однак згодом пройшли військово-лікарську комісію та були визнані придатними до проходження служби.

Крім того, наразі в Україні не планується посилення мобілізації. Однак чоловіки, віком від 18 до 60 років, які не були визнані придатними до служби, також можуть за власним бажанням вступити до української армії. Крім того, таке право мають і жінки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Володимир Зеленський висловився про видачу повісток на вулицях. Також ми повідомляли, чи можуть мобілізувати чоловіка, у якого дитина має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.