Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Штрафом не відбудешся? Як ще можуть покарати за неявку до ТЦК

Військовозобов'язані чоловіки в Україні не можуть ігнорувати повістку від працівників територіальних центрів комплектування

Фото: УНІАН

Покарання за неявку в ТЦК

Фото: УНІАН

В рамках мобілізації, яка триває з початку повномасштабної війни з Росією, працівники ТЦК вручають повістки військовозобов'язаним чоловікам та жінкам. Однак, частина з них ігнорує їх та не з'являється до військкоматів, хоча цього робити в жодному разі не можна.

Про це розповів представник адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Чому не можна ігнорувати повістку

Юрист розповідає, що всі військовозобов'язані особи в Україні, які отримали повістку, в жодному разі не можуть її ігнорувати, адже за це передбачено покарання.

"У Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття, яка передбачає відповідальність призовників, військовозобов’язаних і резервістів за порушення правил військового обліку", – розповідає Ростислав Кравець.

Також він додав, що за це правопорушення військовозобов'язаний може отримати штраф, який складатиме від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто, від 510 до 750 грн). Згодом цей штраф може збільшитися і складати від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів українців. Крім того, у випадку, якщо представники правоохоронних органів складуть на особу декілька протоколів, їй може загрожувати кримінальна відповідальність. Хоча, тут слід зазначити, що, якщо з моменту вчинення порушення пройде два місяці, то поліція не зможе відкрити справу.

Чи можуть працівники ТЦК затримати за відмову від повістки

Раніше ми писали про те, що іноді трапляються випадки, коли працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки затримують осіб, що не погоджуються прийняти повістку. Однак, адвокатка Олена Бірюч заявляє, що такі дії є зовсім незаконними.

"Представники ТЦК та СП не мають права затримувати особу у разі відмови від повістки. Повноваження здійснювати адміністративне затримання та доставлення до ТЦК та СП мають виключно працівники Національної поліції України щодо осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 (порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку), 210-1 (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію) Кодексу України про адміністративні правопорушення", – розповіла фахівчиня "Діксі Лекс".

Також вона додала, що у тому випадку, якщо особа стала жертвою таких незаконних дій представників ТЦК, їй необхідно обов'язково звернутися до поліції, а також до Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що робити у тому випадку, якщо ви знайшли повістку у поштовій скриньці. Також ми повідомляли, кого можуть забрати на військову службу прямо зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.