Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Страх військовозобов’язаних: психолог розповів, чи нормально боятися повістки

Зараз багато українців бояться бути мобілізовані через недостатню проінформованість з боку влади та ТЦК

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Психолог розповів про страхи військовозобов'язаних

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Багато військовозобов’язаних українців бояться мобілізації через те, що не знають, що від неї очікувати. Вони спитаються лише на суб’єктивну інформацію від своїх знайомих.

Про це розповів доцент кафедри загальної та медичної психології при університеті Богомольця Віталій Луньов, пише УНІАН.

Зі слів психолога, основною ідеєю українського суспільства є концепція кумівства, внаслідок чого люди природно надають більше довіри тим, кого вони сприймають як близьких. Однак, це призводить до появи більше страхів у людей стосовно мобілізації та армії, оскільки кумівські розмови можуть перекривати ті офіційні наративи, які намагається просувати держава.

Тим часом сам процес мобілізації є масовим соціальним явищем. З психологічного погляду тих, хто першими реагують на це, можна назвати пасіонаріями. Йдеться про добровольців, які з перших днів повномасштабного вторгнення взяли до рук зброю і відправились на фронт або в ТрО.

Проте, вже на третій рік війни таких людей стає все менше, і менш пасіонарна частина суспільства ставиться до процесів мобілізації інакше, оскільки в цьому контексті відсутня добровільна ідея.

Луньов пояснив, що в атмосфері невпевненості та нерозуміння логіки різних ситуацій страх у суспільства є нормальною реакцією.

"Тому страх – це типова автоматична реакція. Є питання спротиву, це контрдія. Що говорити про тих, хто зараз хоче чи не хоче? У питанні мобілізації немає добровільної ідеї", – акцентував він.

Де ТЦК не може вручати повістки

Раніше ми писали, що у законодавстві не визначено конкретних місць, де представники ТЦК та СП можуть вручати повістки, а також, де це заборонено. Таким чином, їм дозволяється здійснювати ці дії фактично в будь-яких місцях, оскільки повістки є одним із методів інформування осіб, які підпадають під військовий обов'язок.

Щобільше, після отримання повістки особи, які мають військовий обов'язок, повинні відвідати ТЦК та СП з метою:

  • проходження військово-лікарської комісії;
  • уточнення особистих даних;
  • направлення на підготовку для отримання чи вдосконалення спеціальності;
  • включення до військового обліку та призначення на спеціальний період.

Оскільки законодавство не містить чітких вказівок стосовно спеціальних місць для вручення повісток, це може здійснюватися практично в будь-яких місцях. Проте громадянин України ні в якому випадку не може ігнорувати отриману повістку, якщо вона правильно заповнена.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, кому можна не йти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, як карають чоловіків за неявку до військкомату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.