Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов у 2024 році: де ТЦК не може вручати повістки

Під час воєнного стану працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вручають повістки військовозобов'язаним

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Де не вручать повістку

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Чинним законодавством не передбачено спеціальних місць, де ТЦК та СП може вручати повістки військовозобов'язаним під час війни. Тому, не існує місць, де військкомат точно цього не зробить.

Про це повідомив адвокат Антон Маринич.

Де заборонено вручати повістки

За словами юриста, у законодавстві не прописані конкретні місця, де працівники ТЦК та СП можуть вручати повістки, а де їм це заборонено робити. Тому, вони можуть здійснювати такі дії фактично в будь-яких місцях, адже повістки – це один зі способів оповіщення військовозобов'язаних.

"Оповіщення проводять не тільки врученням повістки. Його можуть проводити і роботодавці або органи місцевого самоврядування. Це робиться, щоб люди прибули до ТЦК в терміни, які зазначені в отриманих ними документах", – сказав адвокат.

Крім того, після після вручення повістки військовозобов'язані повинні прибути до ТЦК та СП, зокрема, це потрібно для:

  • проходження військово-лікарської комісії;
  • уточнення даних;
  • направлення на підготовку з метою здобуття чи вдосконалення спеціальності;
  • взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період.

Оскільки в законодавстві не має чітких пунктів щодо спеціальних місць для вручення повісток, тоді їх можуть вручати фактично будь-де. Натомість, громадянин України в жодному разі не може її ігнорувати.

Які повістки вручатимуть у березні

Раніше ми повідомляли, що під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручатимуть три види повісток, зокрема:

  • повістка на уточнення даних (її вручають військовозобов'язаним чоловікам, яким потрібно оновити особисту інформацію у базі даних, зокрема, наявність дітей, сімейний стан тощо);
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії (такі повістки отримують чоловіки, що повинні пройти медичну комісію, за рішенням якої буде визнано, чи є особа придатною до служби в лавах ЗСУ чи інших формувань);
  • мобілізаційне розпорядження (такі повістки отримують особи, яких вже безпосередньо мобілізували до лав Збройних сил України, після отримання мобілізаційного розпорядження осіб відправляють на навчання або ж на виконання бойових завдань.

До початку воєнного стану, чоловіки, віком від 18 до 27 років отримували повістки-призов. Таким чином, їх мобілізували на строкову службу. Однак, під час воєнного стану проходження строкової служби скасовано.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, кому можна не йти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, як карають чоловіків за неявку до військкомату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.