Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: чи призвуть одночасно батька та сина

Українським законодавством передбачено, що призивати на військову службу можуть чимало чоловіків

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Призов батька на сина на службу

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

В країні не існує жодних заборон стосовно того, що на службу не мають права призивати чоловіків з однієї родини. Тому, цілком ймовірно, що батько та син можуть опинитися разом у війську.

Про це розповів юрист Ілля Шипко.

Мобілізація батька та сина

За словами юриста, чимало чоловіків в Україні вважають, що представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки не можуть призивати на службу чоловіків з однієї родини.

Проте, чинним законодавством не передбачається такої заборони, тому цілком ймовірно, що їх мобілізують до війська. Однак, в цій ситуації також існують певні винятки.

"Перш за все, в родинах в яких є до прикладу жінка з інвалідністю, не може бути мобілізованим батько та син. Оскільки хтось один, відповідно до 23 статті Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" має здійснювати за нею догляд та матиме право на відстрочку від мобілізації", – заявив адвокат.

Також під час призову на службу варто враховувати законні підстави сина або батька на можливе отримання відстрочки від мобілізаційних процесів в Україні. У випадку, якщо такої відстрочки немає, то їх з легкістю можуть призвати.

Як будуть карати ухилянтів

Раніше адвокатка Христина Очкур розповіла про те, що в Україні розглядається можливість покарання для ухилянтів у вигляді арешту квартир або іншого майна.

Зокрема, за словами юристки, такі чутки ширяться фактично з першої версії цього законопроєкту. Тоді, в початковій версії документу був присутній пункт, згідно з якими начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки отримав би право накладати арешт на майно ухилянтів. Однак, в наступних версіях цього пункту вже не було, адже нардепи його прибрали.

Однак, чинним законодавством передбачено, що працівники ТЦК та СП можуть звертатися до суду з вимогою арештувати майно особи, що ухиляється від призову, зокрема:

  • арешт банківських карток;
  • арешт електронних гаманців;
  • арешт рахунків;
  • позбавлення водійських прав тощо.

В Україні від початку повномасштабної війни було зафіксовано тисячі чоловіків, що ухиляються від призову.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за словами нардепа, в Україні невдовзі може відбутися тотальна мобілізація. Також ми повідомляли, в яких випадках до війська мобілізують правоохоронців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.