Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

У Чернівцях з чоловіка "вибивали" згоду на мобілізацію в ТЦК: що відомо (відео)

У Чернівецькому ТЦК військовозобов’язаного жорстоко побили та змусили підписати повістку

Фото: Суспільне. Колаж: Pro Війну

У Чернівецькому ТЦК побили чоловіка

Фото: Суспільне. Колаж: Pro Війну

У Мережі активно набуває розголосу відео, на якому видно, як в одному з ТЦК чоловік у цивільному побив військовозобов’язаного. Матеріал датовано 30 липня 2022 року, проте з’явився він в Інтернеті менше ніж добу тому.

"Суспільне" опублікувало підтверджувальне відео з камери спостереження в міському ТЦК, яке для медіа надіслали анонімно.

На відео можна побачити, що близько 03:30 чоловіка у наручниках завели у держустанову двоє поліцейських. Згодом у приміщенні з'явився чоловік у цивільному і головою вдарив затриманого.

Далі до приміщення зайшли двоє у камуфляжі, ймовірно, працівники центру комплектування та соціальної підтримки. Один з них почав бити постраждалого. Невдовзі до нього приєднався перший нападник. Зауважимо, що в цей час поліція спостерігала за побиттям, не перешкоджаючи, а військові посміхались.

Бійка тривала, доки постраждалий не згодився підписати документ, який йому підсунули працівники ТЦК.

В анонімних Telegram-каналах повідомили, що злочин здійснили в приміщенні ТЦК та СП Чернівців. У Чернівецькому обласному військкоматі це підтвердили, проте зазначили, що керівництво обласного ТЦК та СП категорично засуджує будь-які прояви порушення чинного законодавства України.

Зауважимо, що поліція відкрила провадження наступного дня після побиття. А в серпні цього року справу передали до ДБР.

Наразі встановлені особи усіх фігурантів, присутніх на відео, та відомо, що потерпілий отримав легкі тілесні ушкодження й зараз знаходиться за кордоном.

Бюро розслідувань розв'язує питання щодо повідомлення про підозру в завданні умисних легких тілесних ушкоджень, перевищенні військовою службовою особою повноважень, вчинене в умовах воєнного стану.

Схожий випадок зафіксовано у Тернополі

Ми нещодавно розповідали про відео, на якому видно, що люди в військовій формі, застосовуючи фізичну силу, затягують чоловіків до мікроавтобуса. В одному випадку затриманий чоловік, схоже, вдарив військовослужбовця.

У ТЦК повідомили, що розпочали службову перевірку. А правоохоронці, за даними ЗМІ, вже відкрили кримінальне провадження щодо "перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень".

Що робити, якщо знайшли повістку у поштовій скриньці

Раніше ми писали, що документи, які роздають місцеві, мають обов'язково містити підписи начальників місцевих ТЦК. Речник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін наголосив, що повістку мають вручати виключно в руки адресату. Залишена у поштовій скриньці, передана через родичів, сусідів тощо повістка не має юридичної сили.

Нагадаємо, під час загальної мобілізації, яка триває в Україні з початку повномасштабного вторгнення, вручати повістки можуть не лише працівники територіальних центрів комплектування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.