Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

У спортзалах Києва почали вручати повістки — чи законно це

У спортклубах столиці почали вручати повістки військовозобов'язаним, у ТЦК запевнили, що такі дії законні та не порушують законодавство

Фото: скрін, УНІАН. Колаж: Pro Війну

У столичні спортклуби почали навідуватися представники ТЦК

Фото: скрін, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Рейди військових по спортзалах дістались і до столиці. Представників ТЦК та СП помітили в одному із таких закладів у Дарницькому районі.

Відповідні відео опублікували користувачі у соцмережах.

Кияни пишуть, що військові в п’ятницю, 7 грудня, були помічені біля тренажерної зали Sport Life на Дарниці. На відео, яке користувачі виклали у Мережі, видно, що представники ТЦК стоять біля входу до закладу, один із них спілкується з чоловіком.

Водночас на задньому плані на відео чутно голос жінки, яка звертається до військового з питанням, чи воював він, на що він відповів ствердно.

Користувачі зазначають, що представників військомату всередину закладу не пустили.

Чи законно вручати повістки у спортзалах

У Закарпатському ТЦК зазначили, що вручають повістки чоловікам у спортзалах у законний спосіб.

"На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога", – заявили в ТЦК.

Крім того, співробітники військомату наголосили, що вручення повістки громадянину не означає, що його відразу відправлять на передову. Спочатку відбудеться уточнення даних, військовозобов’язаний пройде медкомісію. Якщо ж він придатний до служби, йому видадуть мобілізаційне розпорядження, після якого він відправляється на навчання.

За словами адвоката Володимира Романчука в інтерв’ю Суспільному, згідно з нормативним актом №1487, працівники ТЦК та СП мають право перевіряти стан ведення військово-облікової документації на підприємствах та стан обліку військовозобов'язаних чоловіків.

"Згідно з чинним законодавством, їм не заборонено видавати направлення на проходження військово-лікарської комісії або на оновлення та актуалізацію даних військовозобов'язаних чоловіків у ТЦК та соціальної підтримки. З відео, яке було доступне в мережі, видно, що працівники ТЦК діють коректно: перевіряють документи, видають виклики до ТЦК та повісток, дотримуючись чинного законодавства", – каже експерт.

У яких містах вже роздають повістки у спортклубах

Як відомо, нещодавно у мережі з'явилися відео з роздачею повісток у спортзалах:

  • Ужгорода;
  • Мукачева;
  • Хуста;
  • Дніпра.

Чи можуть видати повістку в громадському транспорті

Раніше ми пояснювали, що в законодавстві не визначено конкретного місця для вручення повісток, тому їх можуть вручати в будь-якому місці, де можна встановити особу, якій вони адресовані. Наприклад, це може бути:

  • вулиця;
  • місце проживання;
  • робота;
  • блокпост;
  • кафе;
  • ресторан;
  • громадський транспорт тощо.

Важливо слідкувати за тим, аби повістка була правильно оформлена, містила необхідні дані та підпис начальника ТЦК.

Нагадаємо, раніше адвокатка розповіла, хто має право перевіряти документи звичайних українців. Також ми повідомляли, чи справляються працівники територіальних центрів комплектування зі своїми обов'язками під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.