Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ухилянтам приготуватися? Чи призиватимуть чоловіків з-за кордону

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак наразі Збройні сили потребують пришвидшення цього процесу

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи можна мобілізувати українців з-за кордону

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Мобілізація українців, які виїхали за кордон, зокрема ухилянтів, – це нереальна до виконання ідея. Наразі немає жодних механізмів примусової мобілізації, а спроба їх екстрадувати буде мати негативні наслідки.

Про це повідомив колишній командир роти батальйону "Айдар", військовий аналітик Євген Дикий на своїй сторінці у соціальній мережі.

З його слів, якщо Україна спробує вимагати видачі ухилянтів із Європи, вони всі подадуть заяви на надання політичного притулку. В результаті притулок їм нададуть, оскільки на Заході "пацифізм" та ухилення від примусового призову є підставою для надання захисту.

Крім того, російська пропаганда миттєво розкрутить тезу про те, що навіть путінська Росія не намагається повернути своїх втікачів з-за кордону, тож Україна виглядатиме більшою диктатурою, аніж РФ.

Дикий вважає, що враховуючи, що підтримка України за кордоном і так меншає з кожним тижнем та місяцем, спроба вимагати видачі ухилянтів лише погіршить ситуацію. Єдине, що Україна може реально зробити, це закликати до сумління та вести рекрутингову кампанію для закордонних українців. Однак ефективність такої кампанії буде низькою.

Військовий припускає, що більшість українців, які перебували за кордоном і хотіли захищати свою країну, уже повернулися.

Для ухилянтів, які втекли за кордон, знайшли нове покарання

Раніше ми писали, що радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що Україна розглядає можливість призову чоловіків, які виїхали за кордон під час війни. Для цього Україна може вести переговори з іншими країнами про позбавлення таких чоловіків допомоги або посвідки на проживання.

Подоляк вважає, що ця ідея є правильною. Він зазначив, що ухилення від мобілізації є несвідомим і несправедливим, оскільки означає, що ці чоловіки не несуть відповідальності за свою країну. Питання призову чоловіків за кордоном має обговорюватися на рівні Генштабу, Міноборони та МЗС.

Якщо Україна прийме рішення про призов чоловіків за кордоном, вона повинна буде вести переговори з іншими країнами про позбавлення таких чоловіків допомоги або посвідки на проживання. Це може бути складним завданням, оскільки деякі країни можуть не погодитися на такі умови.

Українські чоловіки, які зараз перебувають за кордоном, повинні будуть вирішити, чи хочуть вони пройти призов або втратити доступ до допомоги та пільг, які надаються тим, хто тимчасово виїхали з України.

Нагадаємо, раніше ми писали, що саме сказав міністр оборони під час інтерв'ю. Також ми повідомляли, хто з чоловіків виїжджає за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.