Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українців у Великій Британії закликали стати на військовий облік — в чому причина

У посольстві Україні в Лондоні просять військовозобов'язаних, які виїхали за кордон на понад 3 місяці, стати на військовий облік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Посольство у Британії звернулось до українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Українських чоловіків закликали стати на військовий облік. Це варто робити тим, хто виїхав за кордон на строк понад 3 місяці.

Про це йдеться у відповідній заяві посольства України в Лондоні.

У дипломатичному відомстві кажуть, зо відповідно до вимог Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1487 призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні, зокрема:

  • перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк понад 3 місяці — за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;
  • особисто, в семиденний строк з дня прибуття до Сполученого Королівства, прибути із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до однієї з закордонних дипломатичних установ України на території Британії для взяття на військовий облік.

Інформація про військовозобов’язаних віком від 18 до 65 років, які стають на тимчасовий консульський облік у посольстві, одночасно включається до військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який ведеться установою.

У консульстві нагадали, що чинним законодавством не встановлено жодних обмежень для чоловіків призовного віку щодо надання консульських послуг. Тобто, інформація про те, що без документів із військкомату чоловіки не зможуть оформити паспорт/доручення тощо, не відповідає дійсності.

Чи може жінка стати на військовий облік за кордоном

Раніше ми писали про те, що після початку повномасштабної війни, багато жінок були змушені виїхати з України. Серед них є ті, хто має медичну освіту або фармацевтичну спеціальність, але не перебувають на військовому обліку у ТЦК.

Згідно із порядком організації та ведення військового обліку призовників, встановлено обов’язок для закордонних дипустанов України здійснювати військовий облік військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. При тому, такі установи зобов’язані повідомляти протягом 7 днів відповідний ТЦК та СП про взяття або зняття з консульського обліку військовозобов’язаних громадян.

Згідно з нашим законодавством, консульства/посольства можуть приймати на облік тільки жінок, які вже до цього встали на військовий облік в Україні за місцем своєї реєстрації.

Водночас дипломатичні установи не мають повноважень з оформлення військово-облікових документів. Вони мають виключно обов’язки з військового обліку громадян.

Раніше ми зазначали, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.