Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація по-новому – кому потрібно стати на військовий облік у жовтні

Лише Генеральний штаб України визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває воєнний стан

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В нашій країні в період війни під мобілізацію потрапляє чимала категорія українців. Одна законодавство постійно змінюється і вже з 1 жовтня влада розширила даний перелік. Тому на військовий облік повинно стати ще більше людей.

Про це йдеться в Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних.

Отже, незмінним залишилося те, що на військовий облік мають стати чоловіки віком від 16 до 27 років. Також це стосується військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування в запасі – 60 років.

Ще з 1 жовтня 2023 року на військовий облік тепер мають ставати й деякі жінки. Це стосується тих, хто отримав медичну або фармацевтичну спеціальність. А от вже інші українки, які мають інші спеціальності, можуть ставати на облік лише за власним бажанням.

Які правила призову хочуть змінити

Ми вже розповідали про те, що в Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає, що під час воєнного стану військовослужбовці можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік (більш як 60 років) – без жодних обмежень за віком та строком (зараз існує обмеження — не більше 5 років).

За яких умов чоловіків зможуть залишати в армії без обмежень за віком:

  • вони мають високу професійну підготовку та досвід практичної роботи на займаній ними посаді;

  • вони визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби;

  • вони виявили бажання залишитись на військовій службі.

Які існують хвилі мобілізації

Раніше ми вже писали, що загалом існує чотири хвилі мобілізації. Серед них:

  • перша – це оперативний резерв, до якого входять військові, які вже мають за плечима бойовий досвід. Чоловіки переважно до 40 років, які служили в АТО або ООС;

  • друга хвиля — колишні строковики та контрактники, які мали військовий досвід до 2014 року;

  • третя — це вже мобілізаційний резерв, серед яких офіцери запасу, які не увійшли до попередніх хвиль мобілізації. Також ідеться про тих чоловіків, які в університетах закінчили військову кафедру;

  • четверта хвиля містить громадський резерв, коли призвати можуть усіх чоловіків України, які можуть воювати й не мають протипоказань за віком чи станом здоров'я.

Однак наразі в Україні не діє жодна з них, а Генеральний штаб України самостійно визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних та резервістів. Процес відбувається згідно з планами, які були затверджені ще в лютому 2022 року.

Раніше ми зазначали, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.