Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українські школярі мають повернутися з-за кордону – в ТЦК назвали причину

Деякі підлітки, які перебувають за кордоном, повинні будуть повернутися до України

Фото:  УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Школярі повинні повернутися з-за кордону

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Згідно з чинним законодавством, 17-річні юнаки повинні отримати приписку до призовної дільниці. Саме через це деякі школярі змушені будуть повернутися до України.

Про це розповів речник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін.

Приписка до дільниці

Кожного року, українські школярі, яким виповнюється 17 років, повинні проходити медичну комісію в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, а також отримати приписку до призовної дільниці.

"ТЦК сповіщають навчальні заклади, і навчальні заклади направляють юнаків. Ми, ТЦК, не сповіщаємо окремими повістками на вулицях цих юнаків, не сповіщаємо за адресами проживання. Ми працюємо у своєму штатному режимі. Тобто ми не будемо надсилати листи за кордон про те, що він повинен з'явитися", – сказав Істомін.

Також він додав, що сам процес надання приписки до призовної дільниці відбувається за місцем проживання протягом січня – березня.

Після того як школярі отримують приписку до призовної дільниці, їм надається статус допризовників. Коли їм виповниться 18 років, юнаки вже будуть вважатися призовниками.

Альтернативний законопроєкт

Раніше ми писали про те, що на сайті Верховної Ради України народним депутатом Олексієм Гончаренком був зареєстрований альтернативний законопроєкт щодо змін в мобілізаційних процесах.

Зокрема, там міститься перелік важливих пунктів, а саме:

  • військовослужбовці, які 18 місяців знаходяться на службі, будуть мати право на звільнення, для цього необхідно буде написати відповідний рапорт;
  • військовослужбовці, які 3 місяці знаходяться на нулі, матимуть право на ротацію;
  • здобувачі освіти, що навчаються на інтернатурі, аспірантурі, магістратурі матимуть право на отримання відстрочки від мобілізації;
  • особи, яких було засуджено за вчинення злочину, однак, їх було помилувано згідно з актом про помилування або ж законом про амністію, матимуть право за власним бажанням вступити до армії;
  • строковики отримають звільнення з військової служби через місяць після прийняття законопроєкту, при цьому для них 1 рік діятиме відстрочка.

Також Гончаренко заявив, що він прибирає з законопроєкту обмеження для ухилянтів (мова йде про заборону на користування транспортом, майном тощо).

Нагадаємо, раніше ми писали, де можуть вручати повістки в Україні. Також ми повідомляли, хто з чоловіків може не йти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.