Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Уникнення військової служби: яке покарання чекає на ухилянтів

Від початку повномасштабної війни в Україні було зафіксовано тисячі чоловіків, що ухиляються від мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Уникнення мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Ухилянтами вважаються особи, які після отримання повістки не з'явилися до ТЦК та СП. Також, такими вважаються і чоловіки, які перетнули кордон під час повномасштабної війни, порушуючи чинне законодавство.

Про це розповіли у пресслужбі Національної поліції України.

Ухилянти в Україні

Військовозобов'язані чоловіки, які намагаються уникати мобілізації під час воєнного стану вважаються ухилянтами.

  • у випадку, якщо військовозобов'язаний ухилився від повістки для уточнення даних, то йому загрожуватиме адміністративна відповідальність.
  • якщо особа пройшла медичну комісію, однак згодом почала уникати призову – їй загрожуватиме кримінальна відповідальність. Дані про цей випадок вносяться до ЄРДР, після чого розпочинається розслідування.

У випадку, якщо суд визнає винною особу, що ухиляється від мобілізаційних процесів в Україні, то її можуть посадити до в'язниці на термін від 3 до 5 років.

Зазначимо, що представники ТЦК та СП під час видачі повісток повинні діяти згідно з нормами чинного законодавства України.

Чи можуть мобілізувати засудженого ухилянта

Раніше ми писали про те, що під час воєнного стану та загальної мобілізації до лав Збройних сил також можуть призивати чоловіків, які раніше ухилялися від призову.

Зокрема, представник Національної поліції України Максим Цуцкірідзе розповів, що особи, які ухилялися від призову спочатку отримують лише умовний термін. Однак, у випадку здійснення повторного правопорушення чоловікам може загрожувати реальний термін.

"У нас є випадок, коли ми встановили за запитом наших міжнародних колег осіб, відносно яких ведуться слідчі дії в одній з країн Балтії. Декілька років тому там було здійснено викрадення людини з вбивством. Фігуранти справи — наші громадяни. Так от один з них, як встановлено, знаходиться на передовій", – заявили в Нацполіції.

Цуцкірідзе також додав, що наразі цей чоловік й досі проходить військову службу в Україні. Зокрема, він воює в одній з найгарячіших точок.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що майор ЗСУ розповів, скільки чоловіків потрібно мобілізувати в кожній області. Також ми повідомляли, де працівники ТЦК та СП можуть вручати повістки під час загальної мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.