Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні хочуть змінити правила бронювання співробітників: скільки доведеться заплатити

Верховна Рада готує законопроєкт, який суттєво змінить підхід до бронювання військовозобов'язаних

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Як бронюватимуть військовозобов’язаних в Україні

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Депутати економічного комітету Верховної Ради України розробили новий законопроєкт, який змінює процес бронювання співробітників. Ключова відмінність від запропонованої ОП концепції полягає в тому, що законопроєкт пропонує ввести щомісячний фіксований платіж за бронювання військовозобов'язаного, незалежно від його посади та розміру заробітної плати.

Про це пише Forbes.

Головною умовою для бронювання є те, щоб підприємство працювало в "білу" та сплачувало податки до бюджету.

Зі слів співавтора законопроєкту Дмитра Наталухи, встановлення будь-яких критеріїв щодо заробітної плати буде сприйматися суспільством як поділ на класи. На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників вони хочуть забронювати.

Ідея законопроєкту – дати можливість бронювати важливий персонал всім підприємствам, а не лише тим, які Кабмін визначив критично важливими.

Варіант, який розглядається зараз, передбачає, що до 1,5% військового збору додається фіксована ставка у розмірі 20 000 грн. За різними сценаріями фіксована ставка за бронювання може принести від 18 млрд до 155 млрд грн на рік.

Законопроєкт ще не зареєстровано в Верховній Раді, але він має всі шанси бути прийнятим.

Чи зможуть отримати відстрочку діячі культури

Раніше ми писали, що загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Під час неї призивають військовозобов'язаних чоловіків, але деякі з них можуть бути заброньовані від призову.

Представник Міністерства культури Ростислав Карандєєв повідомив, що діячів культури можуть забронювати від мобілізації, за умови, якщо вони працюють:

  • на стратегічних підприємствах;
  • в установах культурної сфери.

Карандєєв зазначив, що нерідко трапляються випадки, коли діячі культури справді докладають серйозних зусиль до посилення обороноздатності країни чи до інших важливих факторів. Однак в жодному разі такі чоловіки та жінки не можуть бути заброньовані від мобілізації лише на підставі своєї творчої діяльності.

На сьогодні в кожній установі культури та інформаційної сфери, яка належить до стратегічного напрямку, забезпечено бронювання 50% військовозобов'язаних.

Карандєєв також додав, що культура є дуже важливою для збереження національної ідентичності в Україні. Проте, попри їх внески, особи, що є окремими діячами культури, не можуть отримати бронь.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які документи військового повинні бути у його родичів. Також ми повідомляли, що чекає на військовослужбовців після закінчення повномасштабної війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.