Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні ТЦК працюватиме цілодобово – що відомо

В Україні було прийнято важливе рішення, що стосується роботи військкомату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

ТЦК будуть працювати цілодобово

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Україні будуть працювати цілодобово. Зокрема, вони отримають право в будь-який час доби розглядати справи про адміністративні порушення та накладати покарання.

Про це розповів представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Цілодобова робота ТЦК

Зі слів Тараса Мельничука, Кабінет міністрів України вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Зокрема, тепер військкомати можуть працювати цілодобово:

  • вести облік військовозобов'язаних, резервістів, а також призовників;
  • розглядати справи щодо адміністративних порушень, а також накладати покарання;
  • вести облік транспорту, який можуть передати на потреби Збройних сил України чи інших військових формувань;
  • займатися організацією проведення медичних обстежень військово-лікарськими комісіями чоловіків, що вважаються військовозобов'язаними або ж призовниками.

Наразі працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки роздають повістки громадянам, які можуть бути мобілізовані до армії.

Чи може ТЦК затримувати чоловіків на вулиці

Раніше ми писали, що представник Київського ТЦК та СП Володимир Новосядло роз'яснив, що працівники військкоматів не мають права затримувати чоловіків на вулицях та примусово доставляти їх до ТЦК.

ТЦК можуть пропонувати військовозобов’язаним чоловікам пройти або проїхати до ТЦК для уточнення облікових даних та перевіряти документи, що посвідчують особу.

Натомість здійснювати затримання може лише Національна поліція України. Підставою для затримання може бути:

  • відмова військовозобов'язаного з'явитися до ТЦК та СП;
  • ухилення від мобілізації.

Після затримання поліцейські складають протокол про адміністративне правопорушення. До всього, вони можуть виписати штраф.

Чи можуть представники ТЦК заповнювати дані "на коліні"

Також ми зазначали, що в Україні виписувати повістки можуть представники ТЦК або СП або інші уповноважені особи.

Щодо легальності видавання повістки "на коліні", адвокат Роман Сімутін розповів, що підробка передбачає видачу посадовою особою завідомо неправдивих відомостей чи документів. Проте, повістка, складена працівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, не може бути визнана підробкою.

Крім того, зазначено, що у суді неможливо оскаржити повістку, оскільки цей документ є лише засобом повідомлення військовозобов'язаних про необхідність з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто, згідно з новим законопроєктом, може отримати право на відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, чи можуть призвати чоловіка, у якого дитина має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.